Kako do duge, zdrave kose?

U zadnjih par tjedana dobila sam popriličan broj upita u vezi toga kako točno održavam i njegujem kosu, a dosta vas je pitalo konkretno kako sam postigla da mi kosa bude tako duga, a tako zdrava. Zato sam odlučila napisati detaljan post na tu temu u koji ću pokušati ukomponirati sve čega se mogu sjetiti, a da mi je pomoglo u postizanju duge, zdrave kose. Ovaj je post prije svega namijenjen svima onima koji bi htjeli dugu kosu, a iz bilo kojeg razloga je nemaju. Ili tvrde da im nakon neke određene dužine više ne raste, ili im kosa jest dovoljno duga, ali je suha, neposlušna i oštećena. Moja je do prije par godina bila sve navedeno, a sad ću vam reći kako sam je od ogromne, suhe, neposlušne slamnate grivetine uspjela dovesti do zbilja odličnog stanja. Sad je jako duga (dužine oko struka, povremeno i malo dulja) i stvarno potpuno zdrava. Vrhovi mi se praktički više niti ne oštećuju, ali je redovito kratim jer otkad je zdrava zaista brzo raste.

long healthy hair 5

Moja je kosa sama po sebi jako gusta, ali isto kao i koža, jako sklona isušivanju, što je idealna kombinacija za Hagrid look, kojeg sam jako dugo nosila. Oduvijek sam voljela dugu kosu, ali u dosta dugom periodu jednostavno nije bila zdrava. Bila je straaaašno suha i neposlušna, što je rezultiralo vječno napuhnutom frizzy metlom, pogotovo kad je vani vlažno vrijeme.

Kad malo bolje razmislim, svi moji problemi s kosom započeli su prije 7-8 godina, kad sam prvi put otkrila đavolju napravu – peglu. 😀 Da odmah kažem – pegle same po sebi uopće nisu toliko loše ako se radi o kvalitetnom proizvođaču, ako se koriste umjereno na (relativno) zdravoj kosi i obavezno, uz adekvatnu zaštitu od topline. U svojim počecima peglanja, nisam se držala ničeg od navedenog.

Prije svega, imala sam neku jeftinu peglu za koju je naknadno postalo kristalno jasno da mi oštećuje i dodatno isušuje kosu. Iako sam jako brzo postala potpuno svjesna toga, nisam se htjela odreći peglanja jer mi se sviđalo kako mi “smanji” moju grivetinu za 3 broja (kosa mi je  inače ravna, peglala sam je samo zato da smanjim volumen). I malo po malo, došlo je do začaranog kruga. Kosa mi je u prirodnom stanju izgledala sve gore i gore, pa sam je peglala da izgleda koliko toliko normalno, s čim bih je opet dodatno isušivala, i tako u krug.

Znala sam provoditi sate u drogerijama ispred polica s proizvodima za njegu kose, i nema što nisam isprobala. Sve moguće maske, šampone, ulja, serume… Apsolutno ništa nije pomoglo. Poneki proizvod bi pomogao kratkoročno zakamuflirati stvarno stanje i kosa bi mi trenutačno izgledala zaglađenije, ali nakon pranja sve bi se vratilo na staro.

Odlučila sam da je dosta peglanja, i da zaista moram nešto poduzeti kako bi mi kosa opet postala zdrava. Počela sam detaljnije istraživati po netu, i prvi put naletjela na Kerastase. Radi se o najpoznatijem francuskom brandu za profesionalnu njegu kose s kojim danas rade i mnogi naši frizerski saloni. Uglavnom, iz svih pročitanih recenzija, zaključila sam da mi trebaju proizvodi iz nutritive linije, koja je namijenjena suhoj kosi. Samo ću vam reći da se, otkad sam ih prvi put probala, više nikad nisam osvrnula.

Naručila sam najjači šampon iz linije (tad su išli po brojevima, od 1 do 3, danas trojke više nema, ostali su samo 1 i 2), masku i kremu za zaštitu od topline. U isto vrijeme sam se naručila kod odlične frizerke kojoj sam se izjadala, i rekla joj da obožavam dugu kosu, ali da ne mogu više izići na kraj sa svojom slamnatom grivetinom. Žena je bila stvarno super, i objasnila mi da oštećenoj kosi, nažalost, jednostavno nema pomoći osim škara, i rekla da, ako stvarno želim zdravu kosu, mora odsjeći minimalno zadnjih 25 cm. I iznad toga je kosa bila suha, ali suhoj se još uvijek može pomoći kvalitetnom njegom. Jednom kad kosa postane toliko suha da se vlas rascvjeta, tu više nema pomoći osim rezanja.

Teškom mukom sam pristala na tu drastičnu promjenu dužine, i dogovorila se da ću nastaviti dolaziti na kraćenje vrhova svaka dva mjeseca bez iznimke, s tim da ćemo šišati duplo manje nego što kosa u tom periodu naraste, tako da ipak nastavi dobivati na dužini. Kosa u prosjeku raste oko 1.5 – 2 cm mjesečno, tako da bih ja toliko skinula svaki drugi mjesec, što znači da sam za godinu dana dobila na dužini oko 15 cm. Manje nego što mi je frizerka odrezala prvim šišanjem, ali nije mi bilo nimalo žao budući da se ovaj put radilo o sve zdravijoj kosi.

U isto vrijeme s prvim drastičnim šišanjem, počela sam koristiti Kerastase proizvode iz nutritive linije, i potpuno izbacila peglu. Nakon doslovno mjesec i pol – dva, vidjela sam bitnu promjenu u strukturi kose. Bila je manje suha, poslušnija, mekša i generalno zdravija. Nakon 4-5 mjeseci kosa mi je i bez peglanja izgledala puno bolje nego što je prije toga izgledala nakon peglanja. Bila sam presretna jer sam napokon pronašla proizvode koji zaista funkcioniraju. Ne mogu vam niti opisati osjećaj zadovoljstva, kad sam mimo polica u drogerijama ispred kojih sam prije satima gledala i proučavala sve one (meni) beskorisne proizvode, sada prolazila kao da ih uopće nema, i imala doma svega 3 stvarčice koje su mi radile više nego očitu razliku. Evo i slike zaslužne ekipe, a u drugom dijelu posta slijede detaljne recenzije svakog od njih. 🙂 (Šampon sam u međuvremenu promijenila, ovaj je za bojanu kosu i jednako je odličan, samo malo laganiji od onog kojeg sam koristila prije).

Kerastase routine

Leave in routine

Sve u svemu, isti recept sam nastavila primijenjivati dobre dvije godine, s tim da sam već nakon godinu dana odlaske na kraćenje vrhova prorijedila sa 2 na 3-4 mjeseca. Nakon cca. godinu i pol kosa mi se potpuno i apsolutno preporodila, i prerasla dužinu koju sam imala na početku ove priče (već tad je bila do pola leđa), s tim što je ovaj put bila super zdrava od korjena do vrhova. Identične proizvode koristim i dan danas, i ne planiram ih mijenjati do daljnjeg. Vrhovi mi se, kao što sam rekla, više gotovo niti ne oštećuju, a na šišanje odem reda radi, jer mi kosa zaista brzo raste i ne treba mi duža nego što trenutačno jest.

A sad da odgovorim na par najčešćih pitanja i nedoumica:

Htio/la bih dugu kosu, ali moja je grozna i suha i ispucana i jednostavno više ne raste kad dosegne dužinu ispod ramena. Kako/zašto je to moguće?

Dakle, u ogromnoj većini slučajeva (naravno, osim ako nemate neku specifičnu situaciju s vlasištem) kosa svakako raste, uvijek. Problem je najčešće u tome što se, kod suhe i ispucale kose, donji dio vlasi lomi i kida, pa vam se kosa cijelo vrijeme sama skraćuje otpadanjem vrhova, što vi percipirate kao stagnaciju rasta. Rješenje je u tome da redovito režete vrhove malo po malo!!! (ako treba svega pola centimetra svaka dva mjeseca, bitno je da se odreže manje nego što u istom periodu naraste kako bi kosa postajala sve zdravija, ali i dalje dobivala na dužini), i u isto vrijeme dovodite kosu u generalno zdravije stanje korištenjem odgovarajućih preparata. Kad kosa postane zdravija, sve manje će se lomiti, i vidjet ćete da će odjednom početi “rasti” i ispod vaše uobičajene kritične duljine.

Želim dugu i zdravu kosu, ali ne mogu se odreći pegle. Postoji li neko drugo rješenje?

Nažalost, ne. Ne postoji. I žao mi je, ali morat ćete se na par mjeseci potpuno odreći pegle ako želite najkraćim mogućim putem doći do zdrave kose. Kad kosa postane zdrava, peglanje više nije toliki problem jer zdrava kosa može dosta toga podnijeti, ali dok je početno u lošem stanju, pretjerano tretiranje toplinom joj je, uz blajh, najgori neprijatelj. Peglu jednostavno maknite, bacite, spremite. Nemojte je uopće gledati tih prvih pola godine dok se kosa barem donekle ne oporavi. Vežite kosu u pletenice, nekako ju zauzdajte ako vas smeta kako izgleda dok nije opeglana. Samo NE DIRAJTE peglu. Izdržite taj početni period i dopustite kosi da se čim prije i lakše oporavi. A jednom kad bude zdrava i (ako) opet počnete s peglanjem, OBAVEZNO koristite neku kvalitetnu zaštitu od topline, i neće biti problema.

Kakvog smisla ima redovito kratiti vrhove ako želim puštati kosu, i nije li to kontraproduktivno?

Nije, i ima itekako smisla ukoliko vam je važno da vam kosa ujedno bude i zdrava, a ne samo duga. Ključna stvar ovdje je pronaći nekog frizera kojem možete vjerovati i kome jedan centimetar nije pola metra. Kad na takvog naletite, omamite ga nekim buzdovanom i ukradite ga za doma, jer ih je teže naći nego časnu u striptease baru. Ako svaka dva mjeseca ošišate samo jedan jedini cm, uz odgovarajuću njegu nakon godinu dana čak i tim tempom skraćivanja vrhova narast će vam preko 10 cm zdrave kose, što uopće nije loše. A svaki mjesec stanje vaše kose će biti sve bolje, i brže će (prividno) rasti jer će se sve manje kidati na vrhovima, i eksponencijalno će sve brže dobivati željenu dužinu. Naravno, frizer će vam odrediti tempo koji je najbolji za vas, možda ćete vi morati skraćivati vrhove rijeđe. Moja je kosa stvarno bila u komi pa sam morala dosta često, barem tih prvih godinu dana.

Dakle, ukratko:

1. Nađite pouzdanog frizera i sve mu detaljno objasnite (ne škodi ni ako se u procesu objašnjavanja preventivno rasplačete, da bude kristalno jasno da ćete si, ako odrežu više nego im dopustite, prerezati žile prvim tupim češljem kojeg dograbite, i to uzvodno. Da ne bi bilo nismo znali…) i dogovorite se da vam ošiša svu bespovratno oštećenu kosu. Definirajte i daljna (minimalna, ali česta) skraćivanja vrhova.

2. Sad kad vam je s kose maknut uništeni dio, zaista se potrudite pronaći odgovarajuće kvalitetne preparate i počnite je njegovati njima.

3. ZABORAVITE PEGLU. Ozbiljno. Uz to, ako je ikako moguće, pokušajte kosu sušiti na zraku. Ako to nije opcija, OBAVEZNO koristite kvalitetnu zaštitu od topline prije sušenja fenom.

4. Povremeno napravite pakung od (po mogućnosti) hladno prešanih nerafiniranih ulja. Za kosu su odlični makadamija, argan, kokos… Možete si smiksati mješavinu sva 3 ulja u neku malu bočicu, i jednom tjedno (ili više puta, ako stignete) natopite kosu da bude krcata uljem i ostavite je da upija par sati prije pranja. Ako možete ostaviti preko noći pa oprati kosu ujutro, još bolje, samo ne zaboravite kosu umotati u neku vrećicu ili staru majicu da ne zamastite posteljinu. Ako vam to promakne, uvijek možete ujutro ispeć jaja na jastuku. 😀

5. Nabavite jastučnicu od nekog glatkog materijala da smanjite trenje između posteljine i kose. Tako će se kosa puno manje gužvati i lomiti preko noći. Isto tako, kosu preko noći možete splesti u labavu pletenicu, manje će se petljati.

To bi bilo to, u idućem postu ću vam pokazati konkretne proizvode koje koristim s kratkim recenzijama. Mislila sam to strpati u jedan post, ali bio bi preeedug. 😀

Ako imate kakve dodatne savjete za njegu duge kose, molim vas napišite u komentarima, sve nas zanima. 🙂

Čitamo se uskoro, don’t let the bed bugs put their foot in your ass! 😀

 

66 thoughts on “Kako do duge, zdrave kose?

 1. Ricinusovo ulje – lijek za kosu, bude tako mekana, ali ne koristite je prečesto, jer je ulje tako samo previše masno, jednom u par sedmica i to je to. (pored kose, i za trepavice i obrve je to ulje lijek) – ja sam svoje obrve dovela u red, tj. debljinu -bile su mi pretanke, a to mi nije nimalo fino bilo, a trepavice, maskara se još ljepše “stopi” kad navečer stavim ricinusovo ulje na njih, rijetko kad zaboravim staviti, pokušajte.
  Ja bih voljela imati dugu kosu, ali pomirila sam se sa činjenicom da je neću moći imati, koliko god da sam pokušavala, jednostavno to je i do gena više nego do čega drugog, a eto ja nemam tu sreću, ali volim i svoju kratku kosu, koja je trenutno kovrdžava. 😀

  1. Je, ulja su stvarno super i za kosu i za trepavice. Ja ricinus ne preferiram, ali stavljam čisti vitamin E ili pšenične klice na trepavice. 🙂 Volim sve dužine kose, samo da je zdrava. 😀 Genetika svakako igra ulogu u svemu tome, ali jako puno se može postići i kvalitetnom njegom i preparatima, u idućem postu ću staviti before/after, pa ćeš vidjeti da je i moja bila puno jadnija prije nego sam našla adektatne proizvode za svoj tip kose. 😉

   1. Izgubih volju … kad sam vidjela da mi i kratka kosa fino stoji (neću da budem narcis ali eto moram to reći ha ha 😛 ) odlučih sad da njegujem ovu svoju dužinu kose, do ramena, nema previše posla i meni taman. 😀

    1. Ma super, meni je poluduga kosa isto predivna, a i kratka kome stoji. 🙂 Jedino mi se čini da s kraćom kosom ima više posla nego s dugom – ja svoju operem i osušim, nema nikakvog pravljenja frizure, dok sam u fazama kad je bila kraća bila luda jer se stalno nešto nekud izvrtalo i bježalo. 😀

  1. Hahah hvala ti! 🙂 Ne, povremeno stavim preljev u svojoj boji. Trajnu boju nisam stavljala nikad, ne da mi se s tim zezati. Htjela sam se farbati u modru, ali su me u svim boljim salonima u Zg glatko odbili i odgovorili od toga. :rofl: 😀

 2. Aaaa vidi ga moj obožavani Kerastase šampon! 😀 Složila bih se za Kerastase proizvode jer su se i na mojoj kosi pokazali odlični! Što god da trpaju u njih zaista radi. Šampon za obojanu kosu me u potpunosti osvojio i stvarno mu ne mogu pronaći zamjenu, već 8 mjeseci koliko ga koristim. Budem tužna svaki put kad vidim da mi bočica dolazi do kraja i onda brže bolje trčim na Feel/LOOK da naručim novo pakiranje. Nije mi baš svejedno svaki put izdvojit stotinjak kuna, pogotovo ako je krizni mjesec 😀 ,ali jbg kad mi trenutno nema boljeg i unaprijed znam da ako prijeđem na nešto novo, da to neće biti to. Žao mi je jedino što nema pakiranja od 500ml po pristojnoj cijeni kao što to ima za Nutritive Bain 1 i 2. Ne bih dvojila ni sekunde oko kupnje. 😀
  Nectar Termique sam dobila u novoj, kako kažu poboljšanoj verziji, i fenomenalan je. Čak ga i ne koristim samo za zaštitu kose od topline nego kao klasični leave in conditioner i baš nahrani kosu da je to čudo! Za masku također imam samo riječi pohvale, a trenutno mi u zalihama stoji nova Discipline verzija, koju sam ulovila na Feelu za 120 kn lol, i čeka isprobavanje.
  Što se tiče tvoje kose stvarno je divna, voljela bih da je moja uvijek tako ravna! 😀 Meni kosa inače jako brzo raste, toliko da sad kada zavežem rep s donje stražnje strane imam vlasi od 10ak centimetara i s kojima ne znam što bih,a to je sve nova mlada kosa 😀
  Kad si spomenula da kosa raste, ali zbog oštećenja opada to me podsjetilo na moju frendicu. Njoj je kosa opadala poprilično drastično da nisam mogla vjerovati svojim očima. Dakle, inače ima dugu kosu ali realno nije baš zdrava, no uz svo stiliziranje izgleda sasvim pristojno. I tak, nismo se vidjele jedno dva tjedna i do tad joj je kosa bila negdje do struka, i odjednom vidim vidim da joj je kosa doslovce otpala u snopovima koliko je bila oštećena i došla negdje do ramena, malo duže. A vjeruj nije se šišala 😀
  Da nisam prije toga vidjela kako joj kosa sama otpada ne bih vjerovala u priču. I dalje je škrta uložiti u kvalitetne proizvode, iako je kosom opsjednuta, tako da moji savjeti tu ne pomažu. 😀

  I tak, ja se raspisala, sorkač 😀

  1. Najbolji komentar ikad, hahah. Potpisujem apsolutno sve za Kerastase, jedino Discipline još nisam probala, a ni neću uskoro, jer if it ain’t broken, dont fix it!! 😀 Jako me zanima taj novi Nectar, ja sam svog neki dan kupila u Desangeu i još uvijek su imali samo stara pakiranja. A za tu frendicu točno znam o čemu pričaš, tako je meni bilo prije. Gusta kosurina, ali nikako da naraste preko neke kritične dužine jer su mi se vrhovi lomili i sami otpadali. Vidjet ćeš sliku u idućem postu, sad kad gledam, muka mi je kako je to neuredno izgledalo i na što su mi vrhovi ličili.

  2. divna ti je kosa! od kerastasea koristim samo nectar thermique (stari) i cinilo mi se da ne radi nista posebno kosi, ali frizerka se nedavno sokirala kada sam joj rekla da se nisam sisala skoro dvije godine. morala mi je odrezati doslovno centimetar kose jer je samo toliko bilo osteceno. peglam je vrlo rijetko, ali zato je cesto susim fenom. mozda se odvazim i isprobam jos nesto od kerastasea, ali nemam pojma odakle krenuti… vlasiste mi se brzo masti, a kosa mi je zdrava. jedino bih voljela da je jos meksa i sjajnija. 🙂

   p.s. sve pohvale za blog! citam te od prvog posta 🙂

   1. Hvala ti! 🙂 Da da, Nectar zbilja pomaže, i slažem se da se njegovo djelovanje itekako vidi dugoročno… Ako ti je kosa i inače zdrava, onda je njegov efekt naravno manje vidjljiv na prvu, nego da ti je u lošem stanju, ali kroz duži period stvarno jako dobro štiti kosu od isušivanja. Što se tiče masnijeg vlasišta, pogledaj malo recenzije za Bain Divalent, on bi trebao biti super baš za taj problem, bez dodatnog isušivanja dužine. 🙂

 3. Potpisujem sve. Imala sam kosu du struka, jako gustu i tešku i često me je mučio frizzy efekt i zbilja sam
  izgledala kao Hagrid. Nisam ju peglala ni fenirala, pa je bila zdrava, ali stalno me je mučio frizzy efekt. To mi se sve promijenilo kada sam izbacila sve sa silikonima, pogotovo kupovna ulja za kosu. Probala sam od Balee do Macadamie i sve je to isto, hrpa silikona. Kosa se je preporodila i odjednom je prestala biti frizzy, a perem ju Baleinim šamponima koji su mi se pokazali stvarno super.
  Hladno prešana ulja su vrhunska stvar, pogotovo makadamija od koje mi boja kose bude predivna. Također bitan je način češljanja (i četka) i šišanje. Frizeri kao da jedva čekaju da dođe netko sa dugom kosom i da ga ošišaju što više pa je teško naći frizerku koja će zbilja ošišati 2-3 cm. Ja sam ju našla, ali i uz redovito šišanje po par cm, jednom mi je morala odrezati nekih 10 cm jer se jednostavno stanjila pri vrhovima.

  Zbilja imaš prekrasnu kosu i boju kose 🙂

  1. Blago tebi da si našla nešto što ti odgovara među drogerijskim rangom. Ja nema što nisam probala, uključujući Baleu, ali nažalost nije mi valjalo. Ali dobro, sad znam što mi funkcionira i neću se žaliti. 😀 Skužila sam da mene silikoni ne smetaju sami po sebi, problem je u tome što ih većina proizvoda sadrži, a ne rade što bi trebali. Kerastase isto sadrži silikone (više ili manje, ovisno o liniji), ali meni savršeno funkcionira. 😀 Isto kao ovaj Morrocanoil, ima masu silikona, ali meni je od njega kosa bolja nego od čistog hladno prešanog argana. 🙂 Totalna istina ovo za način češljanja, treba ići od vrhova pa po malo napredovati prema tjemenu. A za frizere se apsolutno slažem, ja sam imala najbolju frizerku ikad, ali mi je otišla na porodiljni sad me strah idućeg šišanja kod nekog drugog. Hvala ti! 🙂

 4. još od kada sam vidjela prvi put tvoju sliku zanimalo me koja li je tajna tvoje duge i prekrasne kose 🙂 tako mi je drago kad pročitam da se uz upornost, strpljenje i kvalitetnu njegu ipak može malo “popraviti” ono što nam je majka priroda dala 😀 generalno gledajući, kad je njega kože/kose u pitanju, shvatila sam da je informiranje (i, naravno, razumijevanje potreba) ključ svega; a otkako čitam blogove i savjete “stvarnih žena” (umjesto gledanja reklama po časopisima/tv-u i čitanja pustih obećanja proizvođača na samim proizvodima) uspjela sam si fino dovesti u red i kožu lica i kosu…veselim se nadolazećim recenzijama, pogotovo jer neke proizvode i sama već koristim, tako da ne sumnjam da je i ostatak tvoje ekipe izvrstan :))

  1. Stvarno se može popraviti u popriličnoj mjeri, u idućem dijelu ću staviti before/after, pa ćeš vidjeti. 🙂 Ok, imam ja gustu kosu genetski, ali nije bila niti blizu ovako lijepa niti zdrava, nego raščerupana, suha i jadna dok nisam našla preparate i proceduru šišanja i puštanja koja mi odgovara. Istina, stoput se više nauči od stvarnih cura i žena, nego od obećanja na deklaracijama. 🙂

 5. Imaš predivnu kosu!! Odlična mi je i tvoja boja, a ovaj post definitvno ide u favorite! 🙂 I sama sam u fazi puštanja kose i koristim ulja koja su odlična, ali nekad jednostavno zaboravim pokratiti vrhove, ali definitivno bi to mogla češće primjenjivati 🙂

  1. Hvala ti! Ma nema šanse da ne uspiješ ako budeš uporna, samo pazi na vrhove, bitno ih je kratiti da se skida sav “lošiji” dio kose. S vremenom ćeš to morati sve rijeđe raditi. 🙂

   1. Da 😀 Moja frizerka je mama, nije školovana, ali ne može se zeznuti kod kraćenja vrhova, pa ću joj sad reći da mi mora skratit kosu za centimetar. Nema više cile mile hehe 😀

  1. Da, bio bi još duži da ga nisam prepolovila na pola. 😀 U drugom dijelu ću napisati malo detaljnije o proizvodima, a ako imaš stvarno suhu kosu, svakako ti preporučam Keratase nutritive liniju. 😉

 6. Inače nikad ne komenitam po blogovima ali ovaj put stvarno moram. Di si bila s ovim savjetima sve ove godine? 🙂 Kao da si ispričala moje iskustvo s kosom. Oduvijek imam srednje dugu/dugu kosu koju peglam dugi niz godina, od ramena pa na niže suhu, ispucalu, jadnu i nikakvu. Isprobala sam sve i svašta, skupo i jeftino, bez pomoći. I onda sam jedan dan pukla i ošišala se do ramena, nekih 30cm i maknula sav ispucali dio. To mi je dosta teško palo ali kad sam se pomirila s novom(ne baš dobrom frizurom) krenula sam u potragu za novim prizvodima. Do sada sam već jednom napravila takvu veliku promjenu no nije problem ošišati kosu, problem je opet peglanje prilikom njenog rasta koje ju uništi i kad napokon naraste ona je nikakva. i Tako sam otkrila Kerastase, kupila Bain satin 2, masku i nectar i ne mogu nikom opisati svoje oduševljenje koje nažalost nitko ne shvaća ozbiljno!! i prije je moja kosa izgledala solidno ali to je bilo isključivo zbog peglanja i svakodnevne upotrebe hrpe preparata koji bi samo prividno zakamuflirali pravo stanje. Sada ju operem i osušim, bude ravna bez pegle i mirna sam do idućeg pranja, što nikada do sada nisam imala priliku. Na dodir je prekrasna, mekana i gusta što mi je zapravo otkriće jer sam mislila do sada da imam rijetku kosu(dio ispod ramena ne bio toliko stanjen i uništen da se sveo na jedan deblji pramen)! Primjećujem i da dosta brzo raste ali to mi je od primarnog postao zadnji cilj, sada uživam u zdravoj kosi i iskreno preporučam svima izdvojit malo više za Kerastase

  1. A bilo me posvud, osim na blogu. 😀 Eto, identično iskustvo mojem, potpisujem od riječi do riječi. 🙂 Apsolutno se slažem za Kerastase, doduše, meni vjeruju i zbilja sam hrpu ljudi navukla na njih. U međuvremenu sam našla i predivnu peglu, i isto navukla pola foruma na nju. 😀 Nije da mi više treba, ali tu i tamo je koristim i apsolutno nikakvih problema.

 7. predivno mi je vidjeti njegovanu kosu! imam osjecaj da puno ljudi ne pridaje tome bas pozornost, pogotovo cure koje imaju dugu kosu, vecina cura koje znam da pate na to da imaju dugu kosu uopce ne obracaju pozornost na to da im kosa izgleda unisteno i ispucano, glavno nek je dugacka kako god da izgledala. naravno, svakome njegovo, meni osobno jako smeta suha i bezivotna kosa kojoj ocajnicki treba sisanje. razumijem da ljudi vole dugacku kosu, ali meni nema nista ljepse od zdrave kose, neovisno o duzini.
  osobno sam imala srece pa se do nedavno nisam morala baviti kosom imalo vise osim oprati ju, ali to mogu zahvaliti genetici plus sto ju nisam nikako maltretirala osim oprala i veci dio zivota sam ju ostavljala da se osusi na zraku, pa ju zapravo nisam ni imala prilike unistiti. iako je s godinama definitivno dosta izgubila na gustoci (ali i to pripisujem genetici, tako nam je svima u obitelji).
  jedino sto sam prije par mjeseci otkrila peglu (da, ja kao da sam pala s Marsa, valjda jedina cura na svijetu koja nije koristila peglu do nedavno :D) pa cemo vidjeti kako ce to ici – volim valovitu kosu pa ju u te svrhe koristim ponekad. fen koristim s godinama sve vise, nisam primjetila da mi bas steti, ali gotovo nikad ne osusim kosu s njime 100%, taman negdje na 80% stanem (haha bas sam to precizno matematicki odredila). mislim da to ovisi dosta i kosi valjda ili tko ce ga znati o cemu, jer imam prijateljicu koja vec godinama, ma prakticki oduvijek, fenira kosu, svaki drugi dan, ali joj je kosa i zdrava i sjajna, ma jedna od ljepsih koje sam imala prilike vidjeti, a isto ne koristi nista posebno, sampon i regenerator drogerijskog ranga.
  ja sam najvece promjene primjetila u zadnjih godinu dana, i to u vidu isusivanja, otkako sam se preselila-jer je voda ovdje uzasna, prepuna kamenca da je to neopisivo, ma grozna je u svakom pogledu, tako da sam prvi put u zivotu ikada pocela koristi masku za kosu, a u zadnje vrijeme i arganovo ulje, njega obozavam ostaviti u kosi, zbilja nevjerojatno koliko bude mekana!
  ali definitvno mislim da je sisanje najvaznija stvar, svi ljudi koji imaju lijepu kosu su mi oni koji se redovito sisaju. jednostavno nema toga sto moze spasiti unistene vrhove osim skara.
  a da vidim curu s kosom kao tvojom, definitivno bih se okrenula za njom, imam osjecaj da toliko rijetko vidim njegovanu kosu;)
  ajme meni, zbilja sam esej napisala:D ali tebe cu okrivit kad tako pises da potaknes i druge ljude da naprave isto;) uglavnom, zbilja te uzitak citati, stvarno sa zadovoljstvom docekam svaki novi post!

  1. Hahah, i meni je gušt čitati ovakve komentare, baš volim kad se ljudi raspišu. 🙂 Apsolutno se slažem da je najljepša kosa zdrava kosa, bez obzira na dužinu. A što se tiče cura koje forsaju dugu kosu, makar bila u ne baš dobrom stanju, razumijem ih, jer sam i sama bila jedna od njih. 😀 A ima tu i još jedan razlog – strah od frizera. Kad puštaš kosu, pa odeš na kraćenje vrhova, pa ti tuka odere 30 cm, onda više ne ideš tako skoro na šišanje jer te strah. 😀 Meni je sad super jer napokon imam frizerku koja razumije i zna što znači 2 cm, dapače, voli dugu kosu i odreže mi i manje nego što se dogovorimo. A takve je gotovo nemoguće naći, većini 2 cm znači minimalno 20. Hvala ti na komplimentima, drago mi je da ti se sviđa blog! 😛

 8. Puno cura hvali kokosovo ulje koje meni nije radilo ništa, ali zato ulje boražine ne mogu dovoljno nahvaliti. Skratila sam kosu drastično jer sam htjela promjenu. Ne peglam ju, nikad se nisam farbala, stavljam gore spomenuto ulje, ne korisim šampone sa sulfatima i silikonima već par godina, ali me Kerastase privlači 😀

  Jako ti je lijepa kosa, njegovana 🙂

  1. Hvala! 🙂 Da, boražina je inače najjače protuupalno ulje, super je i za vanjsku i unutarnju primjernu, tako da ne sumnjam da je odlična i za kosu. 🙂

 9. Kosa ti stvarno izgleda kao iz casopisa, prekrasno :)!
  Ja imam skroz drugih problema nego ti sa kosom, moja je tanka i bila je sklona opadanju, a unistila se dosta i cestim farbanjem. No cim sam prestala puno po njoj dirati i uvela kvalitetniji sampon i kokosovo ulje jednom tjedno (drzim cijelu noc) oporavila se jako jako i cak i narasla puno brze…mama mi je frizerka inace po struci i uvijek je govorila da treba sisati kosu redovno, cak i ako pustas, tako da eto slazem se s tim sto si napisala za sisanje. Puno cura to izbjegava, a kosa samo brze raste posebno ako se kvalitetno osisa jer cesto ti ispucani vrhovi koce daljnji rast tj. samo se dalje cvjeta kosa :/
  Zbog tebe i Mell stvarno sad razmisljam o Kerastase, ali mi je malo preskupo, vec mi je L’oreal Ever Riche linija skupa za 50kn po proizvodu, no jednom cu morati popustiti jer ako ovaj efekt postizu – wow!! 😀

  I inace super post, jedan od korisnijih i kvalitetnijih na tu temu 🙂

  1. Hvala ti puno! I slažem se u potpunosti s mamom, istinu govori! 🙂 Što se tiče Kerastasea, vjeruj mi da ja otkad njih koristim trošim manje na preparate za kosu nego prije. Jako su koncentrirani proizvodi i treba ih jako malo, čak i za moju kosurinu, a prije sam znala trošiti više (i uzalud bacati novce jer ništa nije pomagalo) na jeftinije, ali količinski brojnije proizvode, sve u pokušaju da nađem barem nešto što mi odgovara. Inače, njih ti drži par sajtova s dosta povoljnim cijenama, koji često daju dosta dobre popuste, a možeš i odabrati stalni popust na jedan brand (recimo na Feelunique), tako da se može proći stvarno puno jeftinije nego inače. 🙂

 10. Super ti je kosa, odlican post. Ja ipak muku mucim sa opadanjem, mada volim kerastase proizvode, ipak kad je genetski faktor u pitanju tu nema pomoci 🙂

 11. Prekrasna kosa! Zanima me koliko ju često pereš? Primijetila sam da mi se od tih ‘njegujućih’ šampona kosa brže masti, prvi dan bude dobra, ali već drugi dan i vlasište je sjajnije. Kerastase do sada nisam koristila, ali sve više razmišljam da investiram… Brine me eto samo da mi se i od njega kosa neće mastiti, a kako cjenovno nisu baš pristupačni :p da ne bude i bačen popriličan novac 😉

  1. Hmmm, perem je otprilike svaki četvrti dan, nekad treći, ovisi kako se zalomi. Srećom, ne masti mi se kosa skoro pa uopće, pošto prirodno naginje dosta na suhu, meni ovakvi jači šamponi super odgovaraju. Mislim da ne bi bila baš masna niti da je ne operem tjedan dana, ali neću isprobavati za svaki slučaj. 😀

 12. Prekrasna kosa draga, vidljivo njegovana a i sama posebi je odlične kvalitete. Ja se ne peglam, ne feniram ali jako je isušena i mrtva od farbanja (sijede :(). Bacila sam novca i novca na razne stvari za kosu pa i na taj Hvaljeni Kerstase. Imala sam masku i šampon kao ti i serum ali ljubičasti. Nažalost, kod mene se nije pokazao, ali zato mi je Morocanoil super iako mu sastav nije baš najsjajniji ali odlično radi. Ja momentalno koristim CHI kozmetiku za kosu i kombiniram s biljnim uljima a kao nabolji regenerator istaknula bih onaj od Green GirliSchwarzkopf masku s AHA kiselinama.

  1. Hvala ti draga! :* Baš mi je žao da ti nije djelovao Kerastase, a za Morrocanoil se slažem, iako mu sastav uopće nije impresivan, na neku foru odlično obavlja posao. Meni je isto najdraži, i neizostavan za završni sjaj vrhova na kraju sušenja. Nisam probala ništa od GG za kosu, ali ne sumnjam da je odlično! 🙂

 13. Ovaj tvoj post sam shareala svim prijateljicama. 🙂 Masku i Nectar imam, jucer sam si i narucila i gore spomenuti sampon. Skroz neplanirano i nepotrebno, ali to si ti kriva. 😉 Meni je kosa dosta zahvalna, iako je tretiram peglom (u zadnje vrijeme cesce figarom), redovno je sisam i stvarno je zdrava. Prisiljena sam koristiti peglu/figaro, jer moja izgleda ocajno kad je samo operem i osusim, jako je gusta, nije niti ravna ni kovrcava i to onda ne slici ni na sto. Svakako cu isprobati i ovu kombinaciju ulja, nisam to do sada radila.

  Veselim se slikama prije i poslije. :*

  1. Haha, promoviraš me znači, hvala! :* 😀 Da, ulja baš dosta pomognu, svakako isprobaj. Javi kako ti se sviđa šampon kad ga isprobaš. 😉

 14. Koji užitak je vidjeti dugu kosu koja je zdrava i njegovana, a ne one ispucale slame po tramvaju. 😀

  Meni kosa jako brzo raste i onda kad prijeđe određenu duljinu me počne izluđivati jer ne znam kud bih s njom. 😀 Šišam se dva do tri puta godišnje (iako sad nisam bila 7 mjeseci i ne mogu dočekati da dođem kod svoje frizerke), ne peglam se, koristim uljne pakunge, jedino još moram investirati u šampon i masku. Stalno planiram istražiti Kerastase pa nikako. Ali sad si me ovom svojom divnom grivom potaknula na to, idem guglati! 😀

  1. A prava se javila, ako itko ima grivetinu to si onda ti! <3 😀 Super, bolje da se ne hvataš pegle nikad, pa ni tad, pogotovo sa svojom kovrčavom kosom, predivna je ionako! 🙂 Samo guglaj, javi ako se odlučiš išta probati! 😛 Mene isto živcira kosa kod ove dužine jer si je konstantno čupam s laktom, podleti pod njega di god se naslonim. Al šta se može! 😀

 15. Ja mučim muku s puštanjem kose već dugo 😀 zapravo mi je prvi put narasla kad sam, kako i sama predlažeš, ostavila peglu u ladici, i praktički živjela u punđi jer ne volim svoju prirodnu kovrčavu kosu. ALI, kad mi je kosa dosegnula dužinu do grudnjaka, dosadila mi je i odrezala sam ju na više od ramena.

  A sad pak opet puštam, ali UZ peglanje, i do 90% je jednaka, samo što sam smanjila pranja, prije sam svaki drugi dan prala i peglala, sad svaki 4. ili 5. Moj problem je zapravo tjeme. Nekako se bojim koristiti svakakve šampone jer imam totalno divlje tjeme koje je istovremeno i suho i masno. Poslije pranja mi se uz tjeme i po samom tjemenu naprave hrpetine ljuskica koje onda ispadaju i budu svugdje po kosi, što bi reklo da mi je tjeme suho, a nakon 2, 3 dana mi je kosa kod tjemena pak toliko masna da ju moram spašavati Batisteom i vezanjem samo da ju ne bi odmah oprala.

  Sad pokušavam sa sodom, i čekam neke 100% prirodne šampone za smirivanje tjemena, pa ću vidjeti hoće li to uopće upaliti. To mi je zapravo najtužniji dio priče, jer bih rado koristila Kerastase pošto sam toliko zadivljena Nectar Thermiqueom, ali kad vidim da ima silikone, bojim se da bi moje tjeme još više podivljalo. 🙁 Okej, dosta od mene. 🙂

  1. Meni je ona tvoja dužina iznad ramena predivna, i htjela bih često takvu frizuru, ali kosa mi je pregusta i na kraćim dužinama se širi i divlja, tako da mi ju je najlakše održavati kad je baš duga. Uf, i meni se povremeno znaju stvarati ljuskice po samom rubu kose, ali srećom nikad ne traje dugo. Ne znam, meni silikoni zbilja ne smetaju, niti koži niti kosi, zaznuto je kome smetaju jer ih danas maltene svaki proizvod sadrži, barem malo. Inače, Kerastase ti ima i liniju bez silikona (zapravo, nisam sigurna je li cijela linija ili samo šampon) pa malo proguglaj. 🙂

 16. Super post! Jedan od boljih na ovu temu u domaćoj blogosferi 😉 Moja kosa je također postala više oštećena nego što ja mogu tolerirati i rado bih ju drastičnije skratila, ali se udajem na ljeto i moram čuvati dužinu :'(
  spomenula si u komentarima da stavljaš preljev? Koji? Sama ili kod frizerke?

  1. Hvala ti, drago mi je da ti se sviđa post! Haha, pokušala sam sama jednom, i više nikad.:D Frizerka mi ga povremeno stavi, miješa par nijansi, a koristi Wella Professional preljeve. Inače ih ima za kupiti u salonu Ro Ma u West Gate-u. 😉

 17. moja kosa uzano reagira na stres, a kako zadnjih godinu i pol sa valjda hodajuci stres tako je stvarno se unistila. pogotovo zadnja dva mjeseca kad se toliko osuila da izgleda gotovo spaljeno i uzasno se stanjila. tako da sam je prije tjedan dana morala osisati na duzinu iznad ramena. bacila sam se na vitamine, ulja i hvala ti na ovom postu, mislim da nakon bozica krecem s kerastasom… hocu dugu kosu nazad XD
  inace sve pohvale za blog, pravo je osvjezenje medju blogovima i citati nekog ko se razumije u ono o cemu prica i prica o tome bez ikakve pretencioznosti. i do sada svaki pst sam procitala od rijeci do rijeci. samo nastavi tako 🙂

  1. Hvala ti puno, baš mi je drago da ti se blog sviđa, odmah mi je lakše pisati. 🙂 Što se tiče kose, bit će ona ok, držim ti fige da se čim prije riješiš stresa i sve će krenuti na bolje. Nema gore stvari za organizam, meni srećom kosa ne reagira na njega, bar ne toliko da primjetim, ali zato koža… ajme majko. Tako da te kužim skroz. Treba pokušat odrezat iz života sve nepotrebne faktore stresa, dovoljno je i onih koje ne možemo izbjeći.

 18. odličan post prije svega!!
  već sve ptičice na grani znaju da si moj lifesaver što se tiče grivetine.gusta, poluduga, prirodno kovrčava, svaka dlaka vodi svoju politiku, i još naravno peglanje.
  naravno, godinu dana korištenja “žnj” pegle, je napravilo ogromnu štetu, koristila sam loreal professional liniju, ali nije baš bilo pomaka, sve dok ti nisi savjetovala kerastese.
  evo,dvije godine ih koristim, nutritive cijelu liniju koja je spasila kosu.
  prije bih skoro svakih 20 dana šišala ispucale vrhove, sada svakih 2-3 mjeseca.
  također je odlična chroma linija za bojanu kosu, a tek discipline, nova linija, koja je baš za moju neukrotivu kosu.
  proizvodi jesu skupi, ali su kao što je već rečeno, koncentrirani, čak i ovaj discipline šampon bez sulfata, ne treba ga stavljati ništa više nego drugog.
  sve u svemu, teško da se ikada maknem od kerastese stvarčica….

  1. Ma bitno da si ti napokon našla što ti odgovara. 😉 A što se tiče cijene, ja sad zbilja trošim na preparate manje nego prije, jer sam kupovala sve živo u nadi da će nešto pomoći. Sad imam svega par stvari koje funkcioniraju, tako da druge više niti ne gledam. I sad me zanima discipline linija, morat ću isprobati nešto iz nje, s čim da počnem?? 😀

 19. Stvarno super post! 🙂 i imaš divnu kosu! Meni je sad ponovno suha zbog toga što sam radila pramenove tako da sad ponovno krećem u borbu s njom da se malo oporavi i opet krene rasti ko luda 😀 prije pramenova sam imala jako dugu kosu do struka i onda kad sam je krenula posvjetljivati, ona je postala jako suha i morala sam odrezati donjih 20cm, što mi je bilo grozno tada. Sada se ponovno idem pridržavati rutine koja mi je bila odlična u to vrijeme kad je rasla ko luda – L’Oreal šamponi i regeneratori, koji su se kod mene pokazali kao izuzetno dobri, svako toliko natapljanje kose u kokosovom i arganovom ulju (ponekad je tu bilo i miješanja ricinusovog) i zaštita od topline prije feniranja/stiliziranja.
  A sad se dvoumim između Lorealovih šampona i regeneratora i Kerastase 😀 već dugo ih mjerkam i uvijek me nekako cijena odbije. Možda se uskoro odlučim na njih 😉
  ps. super pišeš, danas sam ti otkrila blog i mislim da sam prešla preko skoro svih postova hehe.. samo tako nastavi i dalje :*

  1. Ma ako ti L’oreal super odgovara samo se ti njega drži. 🙂 Ni ja ne bih nabasala na Kerastase da sam našla išta što mi je funkcioniralo prije toga. Hvala ti puno na pohvalama i čitanju, nastavljam u istom tonu, nadam se da ćeš me pratiti i dalje! 🙂

 20. Odlican post, toliko si nahvalila ove proizvode da ih pozelim odmah sad naruciti. Medjutim, prvo me zanima jedva stvar. Imam jako dugu kosu, skroz ravnu, nikada u zivotu se nisam peglala, niti farbala. Moj najveci problem s kosom je sto se uzaaasno brzo masti. Imam osjecaj da u zadnje vrijeme sve vise i vise, recimo kad operem kosu navecer odlicno je sve, stvarno super izgleda i zdrava mi je kosa, redovno se sisam, ali sutra ujutro bih ju vec mogla ponovno oprati.
  U potrazi sam za nekim samponom (ako mi sampon uopce moze tu pomoci) ali do sada nisam nasla nista zadovoljavajuce, pa me zanimalo imas li ti mozda neki prijedlog?
  Mnogi su mi govorili da se ofarbam da bi isusila tjeme, medjutim, ja sam prelijena da bi dugo sjedila u frizerskom i farbala se svako malo 😀 tako da mi to definitivno nije opcija, a osim toga svidja mi se moja prirodna boja kose, dok ne dobijem sijede vjerovatno se necu farbati 😀

  1. Ma nemoj se farbati, baš mi je to besmislen prijedlog! 😀 Nije poanta da isušiš tjeme, onda ćeš opet imati suprotni problem. Treba ti samo neki dobar šampon koji će ti kontrolirati mašćenje. Ja ti osobno s takvima nemam iskustva, ali znam da su cure jako zadovoljne s Kerastase Bain Divalent – on je za masno vlasište, a ne isušuje kosu, pa ga malo proguglaj. 😉 Jako je hvaljen i onaj u ogromnoj boci od Afrodite (Kopriva & Biotin) za masno vlasište. Samo pazi, ima i neki Kopriva & Pantenol, i taj je navodno prejak i isušuje.

 21. Odličan članak, kao da sam čitala svoje probleme…
  No, kod mene je još problem što se farbam i povremeno stavljam pramenove..
  Prelazila sam sa tamne na svjetlu kosu i u jednom trenutku moja kosa je doslovce umrla. Mrtva, elastična vlas koja kada je mokra se ne smije češljati jer se stanji, izduži i nekako nepovratno ošteti. Kosa mi je ostala bez proteina i sada spašavam što se spasiti da… A do pola leđa je, puštala sam ju nekoliko godina… 🙁
  Frizerka mi je savjetovala sljedeće: maska od kokosovog ulja prije pranja, Alfa Parf koncentrat esencijalnog ulja u ampulama, So cap BioCream maska za kosu na bazi meda i So cap Instant sprej za obnovu kose koji je fantastičan i mogu reći da nakon nekoliko mjeseci korištenja tih proizvoda i čestog podšišavanja razlika je ooooogromna!!!
  Planiram kada se još malo popravi stanje uzeti Kerastase proizvode i nadam se da ću i ja uskoro uživati i divnoj, gustoj kosi 😀

  1. Da, posvjetljivanje to napravi kosi, nema tu puno spasa i načina da se izbjegne. 🙁 Drago mi je da ti se kosa napokon oporavlja, kad ćeš uzimati Kerastase obavezno se u prvoj rundi baziraj na zelenu (Resistance) liniju, ona je namijenjena za kosu poput tvoje. Dubinski je obnavlja i krcata je keratinom. Čak se ne smije predugo koristiti jer zbilja jako brzo oporavi kosu, a nakon nje pređeš na neku drugu liniju, pretpostavljam da će ti kasnije odgovarati Nutritive. Javi kako napreduje kosa! 🙂

 22. Ja bas imam suprotan problem od tvoga.. Moja kosa je jako, jako mekana i rijetka, i jedino zbog toga puca.. Kad sam bila mala, uvijek su me sisali na musku frizuu, sve dok mi nije dojadilo, i pocela sam pustat kosu. Osisala sam se u 1.,4., i 5. osnovne (do ramena). Od onda se nisam sisala sve do 7. razreda, i to samk vrhove. Pocela sam s redovitim sisanjem, ali kosa mi uopce nije bila duza. Uvijek je bila na istoj duzini.. Sad u 8. razredu sam pocela s koristenjem svakakvih preparata, a najvise ulja. Koristila sam ricinusovo, i sad maslinovo ulje. Frendice su zamijetile da mi je kosa narasla, ali ja bas i nisam.. i dalje mi je malo ispod grudnjaka. Nisam se sisala vec 4-5 mjeseci. Svi mi kazu da nemam ispucale vrhove, ali ja sam opsjednuta njima! Inace ne koristim peglu, fen, regenerator ni nista sto bi stetilo mojoj kosi. Ni nikad necu.. Prirodna boja kose mi je izmedu smede i plave, a prosle godine sam se 2 puta farbala. I mogu reci da mi farbanje nije ostetilo kosu, ni malo! I dalje jr preemekana, sto me uistinu zivciraa!! Sada sam u ljekarni kupila fitoval kapsule, i nadam se da ce mi to pomoci u rastu kose.. Inace, post ti je odlican! Zavidim ti na tvojoj kosi, uistinu! Oduvijek sam zeljela imati gustu, dugu, crnu kosu *_*

  1. Ooo, pa dužina ispod grudnjaka je već dosta dugačka, na početku posta sam mislila da ti je puno kraća! 🙂 Ma gle, nemoj se opterećivati s tim, stvarno. Duljina do koje kosa može maksimalno narasti u velikoj mjeri ovisi i o genetici, i to je nešto na što se ne može utjecati. Ti je samo lijepo njeguj kao i do sada, pazi na nju i čuvaj je da daš svoj maksimum što se tiče vanjskih faktora koji na nju utječu (a tu već ionako radiš sve super), i uživaj u zdravoj kosici! 🙂 To je ionako bitnije od same dužine, a kažem, tvoja dužina je ionako već sada odlična. Mogu ti reći da je jako duga kosa (meni je sada skoro do ruba hlača, ispod struka) zaista muka. Svako malo se počupam s vlastitim laktom, svud je ima više nego na glavi, leti na sve strane… 😀 Meni baš fali recimo ta dužina, do pola leđa, kad je duga, a opet nije sumanuto preduga, i baš bih je htjela malo više ošišati jer me baš umara. Je da lijepo izgleda, ali bome dosade sve te procedure koje imaš s njom. Za par dana idem na šišanje pa mislim da ću je ovaj put malo više cvaknuti. 🙂

 23. već ti vjerojatno ide na živce, al zbilja predivna kosa. Ko kod onih teta iz reklama 🙂
  sve je to bajno i krasno,al moja je kosa valovito kovrčava. I prvi dan to izgleda sve oke, al drugi dan se splasne zamasti i jednostavno ne mogu se takva pojavljivati u javnosti jer još uvijek držim do sebe. Smanjila sam peglanje na jednom u tri dana. Znači operem kosu navečer, ujutro ju speglam i tak nosim do slj pranja. I primjetila sam da mi je u boljemu stanju. Koristim serum, i kombiniram afroditin šampon od koprive i syoss s random regeneratorima. Jako mi se brzo zamasti kosa, tak da ju perem 3-4 puta tjedno dok traje faks a kroz ljeto, 2-3 puta. Trebam savjet kaj da koristim da bi zaštitila vrhove, poljepšala svoje kovrče ili natjerala je da se izravna, a da proizvodi ne koštaju ko zlato 😛 …Trenutno je odprilike dužine do sredine grudi, a inače se šišam do ramena. Al kad se ošišam tako to znači da mi peglanje ne gine jer inače izgledam ko čudovište

  1. Hvala ti puno!!! :* Za tip kose kao što je tvoj, bitno je prati tjeme nekim blagim šamponom koji ti neće dodatno pojačavati mašćenje, a onda samo vrhove i donju polovicu dužine saftati s recimo uljima, ili dobrim leave in regeneratorima. Kao što sam napisala u postu, nažalost, nisam pronašla niti jedan jedini drogerijski proizvod za zaštitu vrhova od topline, a da stvarno dugoročno funkcionira. Da postoji, vjeruj mi da bih znala za njega, jer sam ih isprobala sve, i potrošila hrpetinu love na njih, ali uzalud. 😀 Navodno vani postoje neki dobri, a relativno jefitini sprejevi za zaštitu, evo pogledaj ovdje neke preporuke, međutim, nisu s našeg tržišta pa ih nisam osobno isprobala. 🙂 http://www.allure.com/beauty-products/2013/ten-heat-protectants-under-20#slide=10

 24. Meni je kosa zdrava međutim otkad sam je osisala na paz prije 2 godine naralsla je malo preko ramena,a ja bih jako zeljela da imam duzu kosu.Imate li neki savjet. 🙂

  1. Pa to je super dužina u dvije godine rasta sa skroz kratke! 🙂 Nemam vam što savjetovati osim da se strpite – kažete da je kosa zdrava, dakle super, sad samo treba još malo strpljenja i vremena, i uskoro će biti još duža. Njegovati je kao i do sada da ostane zdrava i ne lomi se, i to je to. 😉

 25. ja se jedno vreme nisam šišala od vrtića do 3.razreda o.š. i kosa mi nije uopšte procvetala ali kada sam se ošišala krajem 3.razreda kosa mi je stalno počela cvetati na svakih 6 meseci a ja bih htela da imam kosu do struka a sada mi je duga 10cm do lakta

  1. A da, kosa isto ima svoje faze ovisno o općem stanju organizma i još sto drugih vanjskih faktora… 🙂 Samo polako, imaj strpljenja, koristi dobre proizvode, šišaj redovito ispucale vrhove, ali stvarno minimalno koliko je potrebno, da ti u konačnici kosa ipak dobiva više dužine nego što je skidaš i trebalo bi polako doći na to što želiš… 😉

Leave a Reply