Moji najdraži proizvodi za konturiranje…

Illamasqua Primal, Makeup Store Microshadow Masai, Chanel Notorious, Rouge Bunny Rouge Sweet Dust Seriema, Make Up Factory Matt Eyeshadow 08, Rouge Bunny Rouge Chestnut Napped Appalis, Rae Morris Ultimate Cheekbone brush

Nakon nebrojenih odgoda zbog objave drugih postova, svoj su red konačno dočekali i moji najdraži proizvodi za konturiranje. 😀 O konturiranju je posljednjih godina objavljeno toliko toga da ne znam ima li uopće smisla više išta pisati, i cijela je priča došla na dosta loš glas zbog milijuna instagramskih “tutoriala” po identičnoj špranci koji se temelje na kilama svijetlog korektora na “trokutu” područja ispod očiju i lopatama tamnije nijanse ispod jagodica u ogromnom međusobnom kontrastu itd. (da ne opisujem dalje, vjerujem da svi znate o čemu pričam), a koji doslovno kopiraju poznatu fotografiju (odnosno, generalnu shemu konturiranja) iz knjige Making Faces legendarnog Kevyn Aucoin-a. Naravno da je makeup prije svega umjetnost, zabava i način izražavanja, te ga kao takvog ne treba shvaćati preozbiljno, ali svejedno se ne mogu oteti dojmu da je konkretno kod konturiranja jako, jako često totalno profulana poanta.

Dotična shema, koja je munjevitim širenjem po društvenim mrežama prešla u globalni fenomen i po kojoj se i dan danas žbukaju milijuni cura (bez obzira na oblik lica), u svojoj je prvotnoj namjeri predstavljala samo generalni primjer i grubi, vrlo pojednostavljeni način korištenja tamnijih i svjetlijih nijansi u svrhu postizanja veće vizualne “plastičnosti” i istaknutijih crta lica, na konkretnom modelu sa slike, a ne doslovan recept kojeg se svi trebamo držati kao pijani plota. A još je manje sugerirala da se za svakodnevno konturiranje trebaju koristiti velike količine proizvoda koje su na slici predstavljene kako bi čitatelj lakše shvatio pojednostavljeni školski primjer, što u popratnom tekstu potvrđuje i sam autor, samo što su taj dio mnogi previdjeli. 😀 Ona nikako ne znači da se na identičan način moramo konturirati svi, niti joj je to ikada bila poanta. Konturiranje po špranci koje je zahvatilo društvene mreže posljednjih nekoliko godina, jednako je potencijalnom scenariju u kojem bi pola stanovništva Zemlje nosilo identičnu frizuru, i očekivalo da im baš svima jednako dobro stoji.

Kevyn Aucoin Making Faces Contouring 1
Kevyn Aucoin – Making Faces, kobna ilustracija koja je uzrokovala lavinu “instagram” konturiranja

Konturiranje (u kombinaciji s highlightingom) služi vizualnom modificiranju i modeliranju lica, i kao takvo bi trebalo biti apsolutno prilagođeno svakom pojedincu, i čim ga krenete raditi po špranci, fulali ste poantu. Na primjer, ako netko već ima prilično istaknute jagodične kosti i uvučene obraze, nema mu smisla dodatno konturirati taj dio lica jer ćemo postići kontraefekt, i lice će izgledati ispijeno i bolesno. Osim ako, naravno, želite postići upravo taj efekt za neki tematski makeup, ali to je totalno druga priča. Isto tako, ako netko ima duguljasto lice bez istaknutih jagodica, nećete mu raditi previše usku i jaku konturu jer će lice izgledati čudno, i kao da je presječeno na pola, već ćete sjenu postaviti na malo šire područje i ublažiti intenzitet. Uglavnom, shvatili ste poantu – bitan je potpuno individualan i prilagođen pristup jer je svako lice jedinstveno i priča za sebe.

Neću sada duljiti o tehnikama pravilnog konturiranja i teoriji svjetla i sjene (ako vas to zanima, recite pa ću napraviti drugi dio s konkretnim primjerima na različitim licima), već krećemo ravno na moje omiljene proizvode za konturiranje.

Prije nego krenemo na konkretne nijanse, još bih se samo htjela osvrnuti na sveprisutni trend konturiranja bronzerima. Zašto, pobogu??? 😀 Konturiranjem pojačavamo sjene na licu, a one su, kako im samo ime kaže, “u sjeni”, i u 99.99% slučajeva one nisu te koje dobiju osunčani izgled, osim ako se ne okrećemo prema Suncu pod svim mogućim kutevima i svakodnevno roštiljamo, a većina to ipak ne radi. Bronzeri su obično toplijih nijansi, a nerijetko i shimmerastog finisha te služe fejkanju osunčanog izgleda lica, i kao takvi se trebaju nanositi na mjesta gdje nas najprije “opali” Sunce, a to su gornja strana obraza, sredina lica s obje strane nosa i sl., odnosno, na sve “ispupčene” dijelove lica. Sjene na licu su pak, s druge strane, mnogo hladnije nijansom jer su po defaultu “zaklonjene” od Sunca, a istovremeno bi trebale biti i potpuno mat, jer nanošenjem bilo čega sjajnog/shimmerastog/šljokičastog na dotičnom području stvaramo efekt “ispupčenja”, odnosno vizualnog približavanja i isticanja, što je u kontradikciji sa samim smislom i poantom konturiranja, pomoću kojeg želimo “uvući” određene dijelove lica.

Dakle – što dalje od bronzera ako želite konturirati – radije odaberite hladnije, pepeljaste mat nijanse (čak i ako ste toplijeg podtona, uvijek odaberite nijansu koja je hladnija od vaše kože) jer one najbolje simuliraju efekt prirodnih sjena na licu. Super je stvar što se kod proizvoda za konturiranje zaista ne morate dodatno istrošiti – poslužit će vam i neko obično mat hladnije sjenilo, a sad ću vam pokazati moje favorite pomoću kojih pokrivam veliku većinu tonova kože na našem području.

Moji najdraži proizvodi za konturiranje

Odozgo prema dolje su swatchani:

Illamasqua Powder Blush u nijansi Primal
Rouge Bunny Rouge Matte Eyeshadow u nijansi Chestnut Napped Appalis
Make Up Factory mat sjenilo u nijansi 08
Makeup Store Microshadow u nijansi Masai
Chanel Ombre Contraste u nijansi Notorious
Rouge Bunny Rouge Matte Eyeshadow u nijansi Sweet Dust Seriema

The Best Contouring Products swatches 2
Moji najdraži proizvodi za konturiranje

Illamsqua rumenilo u prahu u nijansi Primal (prvi gore lijevo na naslovnoj fotografiji) – ovaj je ljepotan, nažalost, diskontinuiran, ali sam ga morala pokazati jer je nijansa zaista savršena za one najsvjetlije među nama. Nježne je, mekane i baršunaste teksture koja je na koži zaista neprimjetna. Na swatchevima sam ga morala dosta nakrcati da se uopće jače pokaže, a i na zajedničkoj je fotki jasno vidljivo koliko je svjetliji od svih ostalih. Super je pogodan za Caspere, neutralno-hladnog, blago gljivastog podtona, a možete ga pokušati zamijeniti bilo kojim jako svjetlim, beige/taupe sjenilom.

Rouge Bunny Rouge Long Lasting Matt Eyeshadow u nijansi Chestnut Napped Appalis (najdoljnji na naslovnoj slici) – savršena nijansa za sve one toplijeg podtona. Nijansom je jako sličan slavnom Kevyn Aucoin Sculpting Powder-u u nijansi Medium, samo što je RBR maaaalo hladniji, i upravo ga zbog toga koristim radije nego Kevyn Aucoin. Tekstura je, kao kod svih ostalih RBR mat sjenila, san snova. O njima sam već pisala ovdje, pa bacite pogled na recezniju sa swatchevima.

Makeup Factory mat sjenilo u nijansi 08 (najveći od 3 refilla na grupnoj slici, u samoj sredini) – ovo sam sjenilo prvi put kupila prije možda 7-8 godina, i od tada potrošila 3-4 komada. Radi se o super praktičnoj, multifunkcionalnoj, taupe smećkastoj nijansi koju nemilice koristim na svakodnevnoj bazi. Za brzinski dnevni makeup najčešće ga koristim samostalno na kapcima i u pregibu – dovoljno je taman da napravi vidljivu definiciju i lijepo istakne dubinu kapka i boju očiju, a opet dovoljno suptilan da vam u oči neće upasti samo sjenilo, već efekt koji na očima napravi. Od brzinskog naglašavanja kapaka i suptilne definicije očiju, do laganog konturiranja – ovo sjenilo stvarno može sve, i s razlogom je jedno od najkorištenijih proizvoda u cijeloj mojoj kolekciji. Nijansa je poprilično neutralna i super izbalansirana, a k tome i mrvicu tamnija od ostalih u ovoj grupici. Uz to, super se lako nadograđuje iz jako svijetle nijanse u jednom nanosu, do dosta intenzivnije medium smeđe u 2-3 tanka sloja (za razliku od Primal-a i Chestnut Napped Appalis-a koji su dosta svjetliji i nemoguće ih je nadograditi u tamniju, intenzivniju nijansu), tako da je mogu koristiti više manje svi. Ovo sjenilo možete pronaći u Muller i Douglas parfumerijama po cijeni od 80ak kuna, i vrijedi svake lipe. U svakom slučaju, svakako bacite pogled na ovu liniju, pogotovo ako ste u potrazi za kvalitetnim mat sjenilima koja se mogu kupiti kod nas.

The Best Contouring Products swatches 1
Moji najdraži proizvodi za konturiranje

Makeup Store Microshadow u nijansi Masai (gornji red naslovne fotke, sredina) – za ovim sam sjenilom jako dugo patila jer je proizvode dotičnog branda gotovo nemoguće nabaviti iz Hrvatske, a po swatchevima na netu mi se činilo kao idealno za konturiranje kože izrazito hladnog podtona. Onda mi ga je naša Vesna s Beauty&Mess kupila i poslala kad se preselila u Švedsku, i moram reći da nisam pogriješila u izboru. Nijansa je zaista savršena, i najbolja na koju sam dosad naletjela za konturiranje hladnog podtona. Na fotkama sa swatchevima se jasno vidi koliko Masai, u usporedbi s ostalima, ima izraženu gotovo roskastu komponentu, koja se predivno stapa s kožom u kojoj prevladavaju crvenkasti ili rozi tonovi. Tekstura je san snova (gotovo u RBR rangu), tako da svakako planiram uzeti još par nijansi iz iste linije čim budem u prilici, a manji dio asortimana možete pronaći na BeautyBay-u.

Chanel Ombre Contraste Sculpting Veil For Eyes And Cheeks u nijansi Notorious (gornji desni kut grupne, naslovne fotke) – znam, znam, znam… Zašto vam ga uopće spominjem kad je bio limited edition, i kad ga je teže pronaći nego rozog jednoroga? E zato, jer je jednostavno predivan, i jer bi svijet bio puno (t)(r)užnije mjesto bez ovakve ljepote. 😀 Ali ozbiljno, za kojeg vraga ovakve predivne prozivode ne stave u stalnu postavu? Nikad mi to neće biti jasno. Notorious je zaista “one of a kind”. U kutijici izgleda gotovo zastrašujuće, ali vjerujte mi, na licu zaista savršeno simulira efekt prirodne sjene, i iako je izrazito siv, odlično izgleda na više manje svim podtonovima, čak i onim toplijim. Some kind of sorcery, I tell you!! 😀 Može se nadograditi od jedva vidljive, suptilne konture, do izuzetno jakog, editorial/fashion/fantasy efekta. Sve u svemu, neću vam više vaditi mast, samo ću reći kako se nadam da će ga Chanel kad tad ponovno izbaciti (ako ništa, barem opet u nekoj limited postavi), a ako se to dogodi, ne gubite vrijeme! Na swatchu na ruci sam ga poprilično nakrcala do te mjere da se vidi nekakav pearly finish, međutim, na licu ga definitivno nema, pogotovo ako se nanosi kistom.

I zadnji kandidat, koji vam može poslužiti kao više nego dostojna zamjena za Chanel – Rouge Bunny Rouge Long Lasting Matt Eyeshadow u nijansi Sweet Dust Seriema (srednji red lijevo na naslovnoj slici, ispod Primal-a). Radi se o još jednoj intenzivno hladnoj, sivkastoj nijansi fantastične formule, s gotovo lilastim podtonom, koja odlično simulira sjene na licu. Njega ne bih preporučila ukoliko spadate u kategoriju žućkastih, ali ako ste neutralni-hladni i volite pepeljaste konture, ovo je proizvod za vas.

Rae Morris 3. Ultimate Cheekbone, 4.Square Kabuki and 5. Flawless Shader brushes

I last, but not least – kistovi. 🙂 Iako konturiram svim i svačim, apsolutni pobjednici u kategoriji kistova za konturiranje su Rae Morris 3. Ultimate Cheekbone i  Rae Morris 4. Square Kabuki kistovi.

Rae Morris 3. Ultimate Cheekbone – radi se o jednostavno savršenom kistu koji gotovo pa odrađuje sav posao umjesto vas. Nevjerovatno je dobro dizajniran (što zaista ne čudi s obzirom na to kakav je Rae majstor) i lagan za korištenje. Stranom na kojoj su kraće dlačice pokupite mrvicu proizvoda i povučete ispod jagodične kosti, a duže dlačice u istom potezu blendaju proizvod i stvaraju savršenu, laganu, prirodnu i raspršenu konturu. A ako volite puno jači, grafički efekt super istaknutih jagodica, onda je za vas Rae Morris 4. Square Kabuki, koji je puno manji, uži i precizniji, pa samim tim proizvod nanosi u jačem intenzitetu na uže koncentrirano područje.

Rae Morris Makeup Brushes Collection 3
Rae Morris 4. Square Kabuki Brush

Oba su kista strašno kvalitetna – dlaka je mekana i potpuno nježna prema koži, a opet više nego dovoljno otporna i elastična da ostaje na svom mjestu i ne “bježi” na sve strane kad ih pritisnete na lice. Toliko sam zaljubljena u ove kistove da planiram nabaviti i treći kist za konturiranje iz Raeine kolekcije, 5. Flawless Shader, koji bi po efektu koji stvara trebao biti između ova dva kistića koja već imam. A i inače, moja se kolekcija Rae Morris kistova pod zadnje dosta proširila i moram reći da sam jako, jako impresionirana njima, tako da planiram skupnu recenziju u kojoj ću vam ih sve pokazati. 🙂

I to bi bilo to za danas, nadam se da vam se svidio post! Ako vas bilo što zanima, ili imate bilo kakve nedoumice u vezi konturiranja, slobodno pitajte. Isto tako, molim vas da mi u komentarima napišete svoje favorite kojima volite konturirati, novih ideja i preporuka nikad dosta! 🙂

Čitamo se uskoro, pozz!! :*

14 thoughts on “Moji najdraži proizvodi za konturiranje…

 1. prvo, primjeri konturiranja – pretty please, with sugar on top! jako volim takve praktične primjere, uvijek pokradem koju dobru ideju za vlastiti make-up.
  drugo, samo konturiranje. konturiram se svakodnevno, jer mi se zadnjih nekoliko godina počela vidjeti godina proizvodnje na donjoj čeljusti. i inače imam okruglasto lice, a kako sam pregazila tridesetu, podbradak je sve opušteniji. pa ga onda lijepo zasjenim i pravim se da ga nema. xD
  treće, čime to radim? kako sam drugstore-girl, takvi su i proizvodi: alverde satin taupe sjenilo (ona malena okrugla mono-mat sjenila) i catrice i wear my plum glasses at night (da, znam da mu sam naziv kaže da ima ljubičaste, ali naginjem na hladnu stranu – i silno patim jer na meni opijev tickle my francey i sleekov birthday suit potpuno izgube onu ružičastu nijansicu koja mi je toliko divna na drugima – pa se ta ljubičasta komponenta izgubi na meni, a ostaje lijepo mat-hladno-sivkasto sjenilo za konturiranje)

  1. Hahah, godina proizvodnje.. 😀 Inače, za podbradak i opuštenu čeljust (a i sve ostale tegobe godine proizvodnje na licu) nema boljeg od gimnastike lica, i rezultati su stvarno fenomenalni. Ne znam zašto nije generalno raširena ta praksa, svi barem povremeno vježbamo mišiće tijela, i zaboravljamo da ih i na licu imamo masu, i moguće ih je (kao i tijelo) totalno modelirati i zategnuti, a s njima i kožu i sve ostalo. 🙂 Malo potraži na youtube-u, ima dosta filmića, ili pogledaj knjigu Seke Zebić, mislim da je drže sve naše knjižare.
   Hvala puno na preporukama, moram pogledati ta dva sjenila, zvuče odlično! 🙂

  1. Hvala ti puno! Može, planiram već duže pokazati konturiranje na različitim oblicima lica, bit će kroz par tjedana kad pronađem žrtve voljne da ih slikam za blog. 😀

  1. Hahah, hvala ti! 😀 Može, moram samo pronaći par žrtava s različitim oblicima lica koje će pristati da ih fotkam za blog. 😀

 2. Ja ti se javljam kao model ako zatrebaš nekoga s oblikom lica poput mog! 😀 Podržavam i prizivam postove o konturiranju, treba udariti malo kontre instagramskom konturiranju (i to bronzerima!), mislim da se jadni Kevyn već par godina u grobu okreće 😀

  1. Može! 😀 Hahah, ne bih se čudila da se čovjek vrati u prošlost i istrgne onu stranicu iz knjige prije nego bude izdana. 😆

  1. Nema problema, dogovorit ćemo se! 😉 Ma to i nije nešto što je uopće potrebno raditi na svakodnevnoj bazi, ali dobro dođe za neke posebne prigode gdje bude puno fotkanja i sl. 🙂

 3. i ja se zalazem za jos postova o konturiranju! 🙂 i molim za preporuku neceg dobrog (dm/muller ranga) za konturiranje svijetlog neutralno/zuckastog tena. Sve sto nailazim ili nije mat ili vuce na narancasto/smedje 🙁 Vidjela sam kod essiebutton da je TBS honey bronzer br1 navodno super za svijetle cure no tu u Austriji nisam vidjela tu najsvijetliju nijansu :-/

  1. Da, TBS bronzeri su super, a pogledaj i Bourjois “čokoladice”, one su isto super i postoji dosta svjetla nijansa. Rimmel isto ima dobru svjetlu mat nijansu, samo ne znam da li je dostupno u Austriji. 🙂

 4. Dakle, vidim da se rade kojekakve predbilježbe pa se i ja javljam za modela 🙂 😀
  I što se mene tiče ne moraš se zadržati samo na konturiranju, ja sam teta spremna za potpuni makeover 😀 😛
  I iako me srce boli kad čujem cijenu, budem pogledala za ovo MUF sjenilo!!!

  1. Haha, takve tete najviše volim, kad sjednu i kažu radi što hoćeš! 😀

   MUF sjenilo je stvarno odlično, meni najkorištenije na svakodnevnoj bazi, razmisli o njemu ako nemaš ništa slično. 🙂

Leave a Reply