Pat McGrath MatteTrance lipsticks – review and swatches…

Ako redovito pratite novosti iz beauty svijeta, sigurno vam nije promakla činjenica kako je velika Pat McGrath ovih dana lansirala novu liniju mat ruževa pod nazivom MatteTrance Lipstick. Ruževi su od jučer dostupni u Sephorama, a budući da sam danas prolazila mimo jedne od njih, navratila sam kako bih vam swatchala sve dostupne nijanse i dala svoj prvi dojam o ovim ruževima. S recenzijom ovih ruževa nema smisla predugo čekati budući da se sve što Pat lansira rasproda dok si rekao keks, a ni swatcheva po netu nema baš previše, tako sam vam htjela što prije pokazati kako izgledaju na mojoj koži i dati svoj prvi dojam o formuli.

U liniji se nalazi devet različitih nijansi koje je Pat rasporedila u tri grupe po tri nijanse – nude/natural (Skin Show Trio), bright/jarke (Colour Blitz Trio) i tamne, vampy nijanse (Vicious Venoms Trio). Cijena pojedinačnih ruževa je 38 dolara, a ako kupite tri ruža odjednom po navedenim grupama, proći ćete nešto jeftinije i za trio platiti 95 dolara (u trenu dok pišem ovaj post, nude i bright trio već su rasprodani, ostao je samo vampy, Vicious Venoms set).

Pat McGrath MatteTrance Lipsticks (slika preuzeta sa Sephora.com)

Iako sam se zarekla da neko vrijeme neću kupovati klasične ruževe (i nisam, a do kraja posta ćete vidjeti i zašto), naravno da sam u glavi već bila pokleknula pred svojom zabranom budući da se ove ruževe u marketinškoj kampanji agresivno proglašavalo najboljim mat ruževima na svijetu. Mislim helou, koga zavaravamo, da se navedeno ispostavilo kao točno, pokupovala bih barem pola nijansi. 😆 Na kraju (barem zasad) nisam kupila niti jednu, a sad ćete vidjeti i zašto. 🙂

Prvo i osnovno, znam da vam ne moram uopće napominjati da sam bila uzbuđena kao malo dijete kad sam uletjela u Sephoru i ugledala testere svih nijansi na broju i u još uvijek koliko-toliko pristojnom stanju. Nažalost, unutra nisam smjela slikati pa nema slike samog stalka, ali swatchevi su ionako bitniji. 🙂 Čim sam swatchala/detaljnije pogledala/proučila prvi ruž, zazvonilo mi je zvonce u glavi i skužila sam da sam identičnu formulu već probala. Svejedno, da ne zaključim prerano, swatchala sam još jedan, pa još jedan i još jedan… Zamolila dragu curu koja mi je pomagala da dezinficira jedan ruž (nijansu Omi) i isprobala ga na usnama… Dragi moji, tekstura ovih ruževa je identična teksturi Dolce&Gabbana mat ruževa (koje je, btw., dizajnirala također Pat i koje obožavam, a za njih sam već pisala recenziju koju možete pogledati ovdje). Pa zašto onda nisam kupila niti jednu nijansu iz ove linije, ja koja sam totalni ovisnik i koja ne mogu odoljeti kvalitetnim mat ruževima?

Zato što a) već imam dupliće za doslovno sve nijanse u kitu i ono važnije, b) pun mi je kufer hypea i lažnog reklamiranja koji se na kraju, kad proizvod isprobam, pokaže kao lažan. Ne volim kad ljudi to rade, pogotovo veliki umjetnici poput Pat. Razumijem da je žena makeup božica i da je jako, jako zaposlena, ali ne volim kad iskoriste svoje ime kako bi pod nešto novo i dosad neviđeno prepakirali već postojeći proizvod. Nije mi to fora, niti kul. Ako imalo pratite ovaj blog, znate da sam totalni sucker za kvalitetan high end makeup i da mi stvarno nije žao novca za skupu kozmetiku. Ali od brandova ovog ranga zaista očekujem više od prepakiravanja već postojeće formule – želim originalnost, želim vidjeti da se uložio neki trud, da se stvorilo nešto novo (ambalažu u to ne računam ako mi se formula čini identična, žao mi je). Da budem fer, moram napomenuti kako ovi ruževi nemaju isti popis sastojaka kao D&G ruževi, ali ja u praksi/teksturi/osjećaju na koži i usnama razliku zaista ne vidim. Tako da, potpuno prihvaćam rizik i mogućnost da sam potpuno u krivu, ali u životu sam isprobala na tisuće ruževa i dosta dobro prepoznajem teksture i sitne razlike u njima te vam samo prenosim svoj subjektivni, najiskreniji dojam. 🙂

Pat je istu/sličnu stvar napravila i s pigmentima koje je lansirala u prvoj rundi svojih proizvoda. Čim sam prvi put vidjela swatcheve, učinili su mi se jako, jako poznati i izgledali mi identično mojim Mehron Metallic pigmentima… Trebalo mi je doslovno 20 sekundi da izguglam Patin set dotičnih pigmenata, a umirati od smijeha sam počela kada sam vidjela da isti set prodaje na svojoj stranici – s Mehron mixing mediumom (tekućina za miksanje s pigmentima). Dakle, bila sam u pravu. Posebno me naživcirala činjenica što je bila toliko lijena da ga čak nije niti pretočila u neku novu, svoju ambalažu, već ga doslovno prodala u Mehron originalnom pakiranju, sa “svojim” pigmentima, koje je barem sprešala i prepakirala u nove kutijice.

Za one koji ne znaju, Pat je kreativna direktorica za Dolce&Gabbana beauty line i upravo je ona dizajnirala njihove mat ruževe o kojima govorim, i na koje su me ovi novi ruževi iste sekunde podsjetili. Cijena Dolce&Gabbana mat ruževa je također – 38 dolara. Slučajnost ili ne? Ne znam, zaključak ću prepustiti vama. 🙂 Za razliku od (inače ultra jeftinih) Mehron pigmenata koje su (uvjerena sam) prepakirali/sprešali i prodali pod Patinim imenom po smiješno višoj cijeni, Dolce&Gabbana ruževi su ipak high end proizvod tako da ovdje, ako ništa drugo, nisu napumpali cijenu na neku jeftinu formulu.

Pat McGrath MatteTrance Lipstick swatches

Da se razumijemo i da me se krivo ne shvati – ovi ruževi jesu kvalitetni. Većinom su ultra pigmentirani, glatki i ostavljaju puni, ujednačeni intenzitet boje u jednom potezu (svi osim Vicious Venoms tria). Za nijansu Omi koju sam danas nosila vrijedi sve što sam napisala u recenziji za Dolce&Gabbana 222 Dolce Rosa ruž (jedino što bih dodala nakon godinu i pol je sljedeće – Tom Ford Lip Color Matte i Charlotte Tilbury Matte Revolution su mi bolji jer ljepše blijede s unutrašnjeg dijela usana). Po teksturi i lakoći swatchanja ostalih natural/nude (Skin Show) i bright (Colour Blitz) nijansi, rekla bih da i za njih vrijedi isto. Što se tiče nijansi iz Vicious Venom tria, nisu niti blizu jednako kvalitetne. Nanose se dosta flekavo, grbavo i ističu teksturu kože te ne ostavljaju niti blizu ujednačen, puni intenzitet boje u jednom nanosu kao ostalih šest nijansi (što je jasno vidljivo i na swatchevima – u pitanju su zadnje tri nijanse). Znam da je tamne nijanse najteže napraviti, ali c’mon, ova ljubičasta (Antidote) uopće nije toliko tamna, i imam barem 4-5 sličnih u kitu (Nars, YSL, Tom Ford, Mac… koje se swatchaju puno ljepše i ujednačenije). Isto tako, burgundy nijansa (McMenamy) također ima puno superiornije varijante u Tom Ford, YSL, Dior i Charlotte Tilbury ekipi. Deep Void (najtamnija, gotovo crna s blagom primjesom ljubičaste) jest zanimljiva po pitanju same nijanse, ali formula ne vrijedi duplo manje, a kamoli 38 dolara, a uz to uopće nije mat.

Ako pitate mene i moj prvi dojam kod swatchanja, apsolutno perfektnu formulu imaju nijanse 1995, Omi (dvije najsvjetlije) i Obsessed (bright, narančasto crvena), a nakon toga slijede (tek maaaaalo, jedva zamjetno lošije i slabije pigmentirane, uz nešto “labaviju” i vodenastiju formulu od spomenutih najboljih) Flesh 3, Full Panic i Elson. Sve osim Flesh 3 su mi predivne i kupila bih ih da već nemam hrpetinu sličnih/istih nijansi. Ostale nijanse ne bih kupila jer nisu dovoljno dobre za tu cijenu.

A evo i popis svih nijansi. Swatchane su redom kao i na naslovnoj, službenoj fotki. S lijeva na desno, prvi, drugi i treći red…

Pat McGrath MatteTrance Lipstick swatches

Odozgo prema dolje/s lijeva u desno:

1995 (najsvjetlija, topla nude, perfektna formula i dojam kod swatchanja)
Omi (malo tamnija i hladnija varijanta prethodne, također perfektan prvi dojam)
Flesh 3 (topla srednje smeđa s primjesom crvene – formula sasvim korektna, a nijansa dosta unikatna, iako mi se osobno ne sviđa)
Full Panic (topla, bright fuchsia, super korektna formula)
Obsessed! (savršena, super bright narančasto crvena, perfektna formula i prvi dojam)
Elson (predivna hladna crvena, maaaalo rjeđa i vlažnija tekstura u usporedbi s Obsessed)
Antidote (srednje ljubičasta magenta, dosta neujednačena i flekava za relativno nisku dubinu nijanse)
McMenamy (tamna burgundy, također neujednačena i flekava)
Deep Void (znatno slabije pigmentirana, flekava i nedovoljno mat)

I na kraju, zaključak. 🙂 Jesu li ovo najbolji mat ruževi na svijetu? Apsolutno ne. Da li su barem blizu tome? Rekla bih da jesu, ali isključivo nijanse iz Skin Show i Colour Blitz tria. Vicious Venoms zaista nisu niti blizu. Na temelju nošenja nijanse Omi, na usnama mi se ponašala identično kao Dolce&Gabbana mat ruž. Bila je super pigmentirana i udobna, a stavila bih je ispod Tom Ford Lip Color Matte formule jer s unutrašnjeg dijela usana ne blijedi toliko lijepo kao Tom Ford i nakon cca četiri sata mi se počela skupljati u onu suhu “crticu” od sitnih grudica na unutrašnjem rubu usana, što mi se s Tom Ford i Charlotte Tilbury mat ruževima ne događa nikada, već ravnomjerno i glatko blijede, bez ikakve vidljive teksture i granice između usana i sluznice. 🙂 Da li bih ih preporučila? Nude/natural/bright nijanse svakako bih, a mene osobno užasno mame već spomenuta Omi i savršena Obsessed (pod zadnje sam potpuno poludjela za toplim crvenima). Ljubičaste/burgundy/najtamniju ne bih preporučila niti pod razno, jer iste nijanse postoje kod drugih brandova u boljoj formuli, a po manjoj cijeni. 🙂

Eto, nadam se da će post biti od koristi nekome tko je eventualno razmišljao o naručivanju ovih ruževa. Ako ste na temelju promo fotki zapeli za Vicious Venom trio, najtoplije vam preporučam da ga preskočite, ne vrijedi tih novaca. Ako vam se sviđa neka od ostalih šest nijansi, go for it – kvaliteta je stvarno na mjestu i vjerujem da će vam se svakako svidjeti. A ako ste već probali ove ruževe, volite formulu i htjeli biste imati širi raspon nijansi, svakako bacite pogled na Dolce&Gabbana mat ruževe koji imaju široki raspon super nosivih crvenih i rozih nijansi u (po meni) identičnoj formuli. 🙂

Čitamo se uskoro, šaljem puse! :*

 

5 thoughts on “Pat McGrath MatteTrance lipsticks – review and swatches…

 1. Pratim tu high end scenu, ali ne tako detaljno kao ti koja i koristiš (i kupuješ naravno :D) tu kozmetiku, ali ovo sa Pat i Mehronom nisam znala uopće :O Jednostavno se ježim od užasa kada netko nešto prepakira i prodaje pod svojim poznatijim imenom pa nabije cijenu, a kvaliteta je ista istijana kao kod jeftinijeg brenda… Neću ni spominjati koliko sam se naježila kada se to dogodilo kod nas (hint kistovi hint hint xD), ali da si to jedna Pat dozvoljava… Radije ću si izabrati D&G ruž koji je već dugo na tržištu, sorry Pat 😀

  1. Ne ne, Pat nije prepakirala identičan proizvod. Mehron pigmenti su originalno u prahu, a ona ih je sprešala u “sjenila” i pomiješala u kremu, ali su swatchevi identični, tako da vjerujem da su korišteni identični pigmenti, samo u drugom agregatnom stanju. 😀 Mixing medium je stavila doslovno Mehronov, u njihovoj ambalažici. 🙂 Tako da ajde, napravila je kremu/prešani pigment/sjenilo iz praha, ali opet… nekako mi je to linija manjeg otpora za umjetnika njenog ranga. I naravno da to nigdje nije bilo spomenuto, i većina se čudila kao pura da ne kažem čemu jer jako malo ljudi koji nisu profići zna za Mehron… Tako da ono, nije napravila ništa pravno loše jer hrpetina brandova koristi iste tvornice i sirovine, ali kad takvu cjenovno pristupačnu stvar ideš prodati pod nešto revolucionarno i još neviđeno, i nabiješ cijenu do neba, e taj dio me smeta, samo to. Nije revolucionarno, i nije neviđeno, imam te pigmente odavno. Dolaze u ogromnim kutijicama i jeftini su do bola, a savršeni. Ja sam iste sekunde skužila da je Mehron, dok nisam niti vidjela da je u setu njihov Mixing Medium… Ali sam naknadno skužila da ni hrpa mojih kolega ne zna za taj Mehron proizvod, a kamoli netko tko nije u tome… I onda tu uskaču face koje na temelju svog imena i ugleda (potpuno zasluženog u njenom slučaju) prodaju jeftinu stvar po sumanutoj cijeni. Mislim, ništa novo i nije ona jedina, savršeno je jasno da se u većini slučajeva plaća ime i brand, ali me razočaralo jer se njoj oduvijek divim u kreativnom smislu i očekivala sam nešto novo i neviđeno (kao što je najavljivala).

   1. Ja čak i imam jedan Mehron pigment i da, presavršen je i sigurno neću stati na samo jednom 😀 Sad sam se sjetila da sam kod neke youtuberice i gledala recenziju tih Pat sjenila i da se šokirala koliko su pigmentirana. Sad da netko youtubericama da Mehron pigmente mislim da bi to bio šok nad šokovima.

    1. Pomiješaj svoj Mehron pigment s njihovom tekućinom (možeš čak i s par kapi obične vode ako nemaš mixing medium) u gustu pastu/kremu, pa ćeš vidjeti da će ti mješavina biti jednako pigmentirana kao i njena. Izgledaju doslovno kao rastopljeni metal. 🙂 Kažem, sve pet, samo nemoj mi to prodavati kao nešto skupo i revolucionarno što si ti izmislila, jer nije skupo, i nisi izmislila. Baš me razočaraju takve stvari. Ma joj, baš ispada da smatraju ljude glupim ovcama za šišanje i iskorištavaju neinformiranost, a to ne volim. Ja ću prva dati sulude cifre za makeup, samo ako mi barem donekle upakiraš u neki zbilja novi koncept.

     1. Dalo bi se u beskraj raspravljati o toj temi, ali ljudi su već postali ovce, rijetki razmišljaju zdravom pameću, a to je svima zapravo i cilj, da ljudi budu zatupljeni i da im sve možeš prodat odmah i sad, nebitno kako oni to reklamirali – pod novo ili već viđeno…

Leave a Reply