Probno šminkanje – koja je njegova svrha i zašto je izuzetno važno?

Toliko proizvoda za isprobavanje, a tako malo vremena… 🙂

Drage moje klijentice, budući da nam se sezona vjenčanja i raznih proslava napokon zahuktala nakon predugog perioda neizvjesnosti i odgađanja svih vaših posebnih prilika uslijed pandemije, želim vam malo pobliže odgovoriti na vrlo važno pitanje koje mi jako često postavljate, a to je – “Trebam li se naručiti na probno šminkanje?”.

Prije nego odgovorim na njega, najtoplije vam preporučujem da pročitate moj stari post pod nazivom “Kako se što bolje pripremiti za profesionalno šminkanje” u kojem sam detaljno objasnila osnove svih osnova, i ne bih mijenjala niti jednu jedinu riječ. Ovaj je post jedan od najčitanijih na blogu i sve što sam napisala prije pet godina, vrijedi i danas. Ako usvojite sve što u njemu stoji, već ste na dobrom putu da profesionalno šminkanje zadovolji sva vaša očekivanja i da postane predivno iskustvo u kojem ćete uživati. Osim toga, nije na odmet prisjetiti se i izuzetno važne teme o higijenskim standardima prilikom profesionalnog šminkanja, kako biste znali kakav tretman po pitanju higijene na pro šminkanju trebate očekivati. Ovo je još jedan od najvažnijih postova koje sam ikad napisala i svakako vas molim da ga se prisjetite, jer zdravlje je uvijek na prvom mjestu. 🙂

Također, ako su vam promakla prethodna dva posta o (ne)realnim očekivanjima od profesionalnog makeupa (prvi dio i drugi dio), svakako ih pročitajte prije nego se bacite na ostatak ovog teksta – u njima sam definirala i objasnila neke nejasnoće s kojima se moji klijenti povremeno susreću, a o kojima prethodno nisam pisala.

A sad da se vratim današnjoj temi i odgovorim na vrlo često pitanje o probnom šminkanju. Naime, postoje tri razloga zašto je probno šminkanje izuzetno važno – prvi je koža, odnosno podloga/ten. Drugi je koža. Treći je također koža. 😆 Shvatili ste bit – it’s all about the skin, barem dok ste u mojem stolcu. 😀 Budući da je lagana i prozračna podloga s kojom vaša koža i uživo (a ne samo na slikama) izgleda što je prirodnije moguće, ali ujedno vizualno usavršeno i ujednačeno moj signature “thing”, redovno mi se naručuju klijentice koje upravo takav ten preferiraju, i koje od mene očekuju dotični look. Napraviti takvu podlogu – koja je i lagana, i svježa, i prozračna, i glowy, a ujedno i super postojana, zaista nije uvijek lako budući da zahtijeva delikatnu kombinaciju i ispravan omjer ponekad i desetak različitih proizvoda (tonici, serumi, kreme, primeri, highlighteri, nekoliko smiksanih vrsta pudera, adjustera itd.), pogotovo na nekome koga šminkate prvi put.

Osim toga (ovo vjerojatno znate i same) – puderi su izuzetno, ali izuzetno individualna stvar i samo zato što npr. imate suhu kožu, ne postoji 100%-tna garancija da će vam savršeno sjesti neki puder koji generalno vrlo često odgovara suhim tipovima kože. Isto tako, ako imate masnu kožu, može se dogoditi da vam neće odgovarati npr. kultni Estee Lauder Double Wear i sl. Pronalazak savršenog pudera (ili kombinacije više njih) često se svodi na isprobavanje, pa čak i ako vizažist na raspolaganju ima hrpu različitih formula i brendova pudera, na vaš važan dan jednostavno ih neće stići sve isprobati ako ste mu u stolici prvi put, već će smiksati ono što mu se učini kao najbolji izbor, i nakon toga je fingers crossed. Da, dobar vizažist će u ogromnoj većini slučajeva iz prve pogoditi zadovoljavajuću kombinaciju, ali ne želite biti u onom malom postotku kod kojeg rezultat može biti manje nego savršen.

Uz to, uvijek se može dogoditi da ste (ne znajući) alergični na neki od sastojka u inače potpuno ispravnim proizvodima koje će vizažist koristiti, a to definitivno ne želite saznati na dan vjenčanja ili neke druge posebne prilike. Probno šminkanje i u tom kontekstu predstavlja sigurnost i prethodnu provjeru, odnosno potvrdu, da će sve biti kako treba. Ako želite biti sto posto sigurni da će na vaš najvažniji dan sve proći u savršenom redu, probno šminkanje je apsolutni must.

Također, nevezano za logistiku odabira najbolje kombinacije samih formula korištenih proizvoda – probno šminkanje, osim “slaganja” savršene podloge, služi i tome da se u miru i bez žurbe isproba nekoliko kombinacija nijansi (na očima, usnama itd.) i pronađe savršen color story koji će biti u najboljoj mogućoj harmoniji s vašim očima, bojom i podtonom tena, nijansom kose i haljine itd. Služi i tome da vi kao klijent pratite stanje probne šminke tijekom dana i noći te da nakon toga sa svojim vizažistom stignete iskalibrirati, doraditi i usavršiti sitnice za koje mislite da bi mogle izgledati još bolje. Zašto? Zato što se povremeno može dogoditi i da prilikom aplikacije podloga izgleda savršeno, ali se nakon par sati promijeni i u kombinaciji s vašom kožom postane na bilo koji način “čudna”. Upravo zato, izuzetno je bitno da nakon probnog šminkanja vi, kao klijent, pratite situaciju pa naknadno prokomentirate s vizažistom treba li išta doraditi ili promijeniti. Na dan probnog šminkanja, vizažist bilježi sve korištene proizvode, a nakon vašeg feedbacka, ako je to potrebno, zapisuje i planira potrebne dorade kako bi finalni makeup bio savršen, te kako biste vi na dan vjenčanja (ili neke druge važne prilike) bili potpuno opušteni, znajući da će sve proći u najboljem mogućem redu. 🙂

Probno šminkanje je također preporučljivo za sve koji imaju ožiljke od akni i posljedične diskoloracije (npr. veći broj velikih tamnih flekica koje nijansom dosta odudaraju od ostatka (zdravih) dijelova kože), a ne žele da se na njima koristi “easy way out” u obliku nekog teškog full coverage pudera tipa Estee Lauder Maximum Cover. Znam da puno vizažista opisanom tenu upravo tako pristupa jer im štedi vrijeme i zahtijeva manje skilla, ali ja takav način ne preferiram jer korištenjem teških pudera nepotrebno žbukamo dijelove kože koji su normalni i nezahvaćeni ožiljcima ili diskoloracijama. Moj način, s druge strane, zahtijeva puno više vremena, skilla, poznavanja teorije boja i djelomičnog color correctinga, “pipkanja” i posvećenosti klijentu, ali se na kraju itekako isplati jer je rezultat ujednačen, ali vizualno prozračan ten, kao i neki koji nema puno nepravilnosti. Jedini je “problem” što takav pristup zna biti dosta overwhelming u striktnom terminu na dan vaše posebne prilike ako se tada vidimo prvi put, tako da prethodno probno šminkanje u kojem vremenski nismo toliko ograničeni uvelike olakšava cijeli proces.

Dakle, zaključak je jasan – ako ste osoba koja ništa ne voli prepuštati slučaju i na svoj važan dan želite imati besprijekoran makeup po vrlo specifičnoj vlastitoj viziji, obavezno, ali obavezno sa svojim vizažistom dogovorite probno šminkanje! Ovo pogotovo vrijedi za mladenke i sve koji se kod odabranog vizažista šminkaju prvi put, a nije nužno u slučaju da ste se kod istog vizažista već prethodno šminkali i bili potpuno zadovoljni, i kad vizažist točno zna koja kombinacija proizvoda vam savršeno odgovara (pogotovo kombinacija proizvoda za savršen ten).

I to bi bilo sve za danas! Nadam se da vam je post pomogao i odgovorio na sve nejasnoće u vezi probnog šminkanja! Ako imate bilo kakvih dodatnih pitanja, slobodno mi ih uputite u inbox Facebook stranice ili Instagram profila.

Do idućeg posta, šaljem puse! 😀 Petra

Leave a Reply