Usporedba – Philips Lumea Prestige IPL SC2009/00 vs. aleksandritni medicinski laser

phlips-lumea-prestige-1
Philips Lumea Prestige IPL SC2009/00

Odakle krenuti? Možda najbolje od početka…

Ako imate izrazito svjetlu kožu i tamnu kosu (još ako je k tome jaka i gusta), vjerujem da ćete od riječi do riječi znati o čemu pričam i u tom slučaju pažljivo čitajte cijeli post jer se sve navedeno pogotovo odnosi na vas. 😀 Ako imate problema s uraštanjem dlaka, ovo je također post za vas. Stvar je vrlo jednostavna – ako imate gustu kosu na glavi, vrlo vjerojatno je takva i na drugim dijelovima tijela, i obratno. No, kako smo mi ljudi čudni pa moramo sve zakomplicirati, gusta i lijepa dlaka nam je super samo ako se nalazi na glavi. Na ostalim dijelovima tijela je i ne cijenimo previše i pokušavamo je zatrti svim mogućim i nemogućim metodama. 😆

Neželjenih dlaka se riješavamo brijanjem, voskom, šećernom pastom i depilatorima, a osobno sam isprobala sve živo i neživo, i s niti jednom jedinom metodom (do sad) nisam bila zadovoljna.

Brijanje je (u većini slučajeva) super za sve one koji nemaju osjetljivu kožu, a imaju svjetliju/rjeđu/slabiju dlaku. Znam hrpu cura i žena s tim opisom koje su s britvicom super zadovoljne jer je sam postupak jednostavan, brz i bezbolan. No, problemi nastaju ako vam je koža jako svjetla, a dlaka jako tamna, gusta i jaka jer u tom slučaju vam koža nikad, ali baš nikad neće izgledati potpuno lijepo i glatko. Čak i odmah nakon brijanja, npr. pazusi će vam izgledati tamnije od ostatka kože jer dlaka odsječena u ravnini kože i dalje “prosijava” te vizualno narušava ono što se brijanjem primarno želi postići. Ako vam je koža uz to još i osjetljiva na britvicu, na brijanje slobodno možete zaboraviti. Moja iz nekog razloga na britvicu doslovno podivlja do te mjere da je ne mogu smiriti niti sanirati idućih tjedan dana, tako da sam zadnjih 13-14 godina koristila uglavnom depilatore i vosak.

Depilatori su super stvar, ali opet, uz uvjet da niste skloni uraštanju dlaka. Ja nažalost jesam, i to mi je bio ogromni minus ove metode. Samo čupanje boli (kao i apsolutno sve druge metode koje dlaku čupaju iz korjena), ali jako brzo se naviknete na tu bol, zaista nije problem… Nakon nekog vremena sam proces čak postane na neki čudan mazohistički način ugodan. 😆 No, ono što jest problem je samo uraštanje.  Naime, upornim čupanjem iz korjena radimo traumu kanaliću u koži kroz koji dlaka prolazi i deformiramo ga, a i sama dlaka postaje sve slabija pa nakon nekog vremena postane preslaba da nađe slobodan “put” k površini kože. Kad se to dogodi, dlaka često ostane zarobljena ispod površine kože gdje nastavi rasti i gurati se u okolno tkivo, a budući da ju koža prepozna kao strano tijelo koje tu ne pripada, oko urasle dlake redovito se stvori upala. Nakon što dlaku iskopate, ostat će vam ranica, koja će onda opet u procesu iscijeljivanja redovito ostaviti ružnu fleketinu, i tako u krug (što se tiče vađenja uraslih dlaka, molim vas, ne radite to sami ako ne znate što radite, i koristite isključivo malu sterilnu iglicu s kojom ćete dlaku izvući ispod površine kože). Zbog svega navedenog, niti s depilatorima nisam nikad bila u potpunosti zadovoljna. Možda sam bila bez dlaka, ali mi je koža na depiliranim mjestima redovito bila ružna i tamna od flekica koje bi ostale kao posljedica uraslih dlaka. Identična stvar mi se događala i s voskom, i sa šećernom pastom.

Budući da stalno istražujem nove metode i uređaje u dermo kozmetici, posljednjih nekoliko godina sam na temelju svega istraženog pretpostavljala da je jedino pravo riješenje mojih “muka” laserska epilacija, ali sam, moram priznati, oko svega toga bila jako skeptična i upravo zato se nisam ranije odvažila poduzeti nešto po tom pitanju, prije svega i zato što su cijene laserskih tretmana bile sumanuto visoke, a bojala sam se uložiti u nešto za što nisam znala da li će mi djelovati u mjeri u kojoj sam to htjela.

Svejedno, prije nekih 7 mjeseci odlučila sam da je dosta i naručila se na lasersku epilaciju u jednu zagrebačku polikliniku. Dakle, nisam išla u salone, već kod dermatologa koji radi s pravim, medicinskim laserom. Da skratim priču, sami rezultati su bili fantastični, oko toga nema nikakve dileme. Ono što nije bilo fantastično je sam proces i posljedice epilacije. Prvo i osnovno, laser boli kao sam vrag. I vjerujte mi da ne pretjerujem, inače imam dosta visok prag boli. Svaki bljesak boli doslovno kao da vam je netko prislonio upaljenu šibicu i ugasio je na vašoj koži. Razina boli je jako individualna i navodno neke pacijente ne boli gotovo ništa, dok neki uopće ne mogu izdržati tretman. Svejedno, boli. Više ili manje, ali boli. Što vam je dlaka na tretiranom području gušća, to je jača bol budući da laser radi na principu provođenja toplinske energije putem melanina kroz samu dlaku sve do korjena. Dakle, što je veći broj dlaka na području djelovanja laserske zrake, to više peče jer se akumulira toplina svake pojedine dlake. Što je dlaka deblja i tamnija, također boli jače. Dakle, nekog tko ima manje tamnu, tanju i rjeđu dlaku svakako će boliti manje.

Ali dobro, bol se još nekako pretrpi i preživi, a onda je tu drugi veliki nedostatak – iziritirana i osjetljiva koža koju najprije mažete aloe verom, da bi nakon 2-3 dana na području sprženih dlaka razvila prave male ranice/krastice. Njih, naravno, ne smijete kidati, već ih non stop mazati Bepanthenom kako bi što prije otpale. Svejedno, i to potraje kojih tjedana dana tijekom kojih imate kožu u ranicama. Nakon što krastice otpadnu, u idućih tjedan dana koža počne “gurati” van uništene dlake koje obično negdje deseti dan nakon tretmana možete prstima lagano izvući van. Dakle, nakon tretmana se morate mučiti s krasticama i ispadajućim dlakama otprilike dva tjedna. Nakon toga je sve predivno cca iduća dva tjedna, a onda kreće sve ispočetka. U prosjeku se mora obaviti 5-6 tretmana svakih 4-8 tjedana da bi se uništila većina dlaka, a nakon toga rezultate morate povremeno održavati budući da potpuno trajna depilacija NE POSTOJI. Nek vas ne zavaraju reklame, čak niti medicinskim laserom ne možete postići da vam dlake više nikad ne rastu.

Svejedno, na kraju krajeva rezultati jesu odlični i da nisam probala Lumeu, apsolutno svima bih bez dileme preporučila medicinsku epilaciju. Jest da je bolan, mukotrpan i dugotrajan proces, ali pošto su rezultati odlični, isplati se. Međutim, nakon što sam isprobala Lumeu, mogu slobodno reći da se radi o najboljem izumu tog tipa i na lasersko uklanjanje više ne planiram ići, a sad ću vam reći i točno zašto.

phlips-lumea-prestige-3
Philips Lumea Prestige IPL SC2009/00

Prvo i osnovno – cijena. Za jedan jedini tretman npr. pazuha i bikini područja u zagrebačkim poliklinikama ćete u prosjeku morati platiti od 1000 do 2000 kn. Kad to pomnožite sa prvih 6 tretmana, plus jedan do dva tretmana godišnje za održavanje stanja, sve skupa će vas bez problema izići 8000 do 16000 kn godišnje. Da, minimalno 8000 kn godišnje, i to ako pronađete neku povoljniju kliniku. Ako slučajno poželite tretirati i noge, ruke ili još koji dio tijela, cijena medicinskog lasera se doslovno penje u nebo i takve je cifre bolje niti ne zamišljati. 😀 Najskuplji model Lumee (s kojim možete tretirati cijelo tijelo) košta oko 4000 kn, s tim da je dosta često možete kupiti na popustima od čak 30%, što ispadne oko 3000 kn, a uz prosječno korištenje i 250 000 bljeskova, trebao bi vam trajati u prosjeku desetak godina. A rezultati su fantastični i ništa lošiji od medicinskog lasera, barem u slučaju moje kombinacije (tamna dlaka, svjetla koža). Kad cijenu Lumee podijelite s brojem godina njenog radnog vijeka, depilacija ispadne dvadesetak puta jeftinija nego ona medicinskog lasera, i to samo za pazuhe/bikini. Ako biste radili i tremane na nogama, rukama, licu itd., cijena je toliko suludo povoljnija da mi se uopće ne da niti računati, iz čega se jasno vidi koliko je Lumea predobar deal.

Drugo – bol i osjetljivost kože. Lumea ima 5 stupnjeva jačine bljeska, a ja je koristim (prema uputama) na najjačem settingu. Ako se pitate da li boli, odgovor je NE. Na najjačem settingu bljesak malo zapeče na osjetljivijim dijelovima tijela, ali apsolutno neusporedivo s agonijom pravog lasera, a naknadna iritacija kože je nepostojeća i odmah nakon tretmana možete najnormalnije namazati kožu svojim omiljenim losionom, ili ne morate. Na sebi nisam primijetila ama baš nikakve negativne posljedice. S Lumeom zaboravite crvenu kožu i krastice.

Treće – funkcionalnost i praktičnost. S Lumeom sve možete obaviti u privatnosti svog doma, onda kada to vama najbolje odgovara. Neposredno prije samog tretmana jedino je bitno područje koje ćete tretirati svježe obrijati, i to je to. Izbljeskate se i doviđenja. Nema boli, nema komplikacija, nema ranica…

Zaista vam ne mogu opisati koliko sam oduševljena ovom spravicom i najtoplije je preporučam svima onima koji muku muče s uraslim dlakama i/ili kožom iziritiranom od ostalih metoda depilacije, pod uvjetom da ste dobar kandidat za ovu vrstu depilacije. Imajte na umu da rezultati bilo koje vrste foto epilacije najviše ovise o kombinaciji nijansi dlake i kože. Laseri i IPL uređaji to bolje djeluju, što je veći kontrast između boje dlake i kože i rade na principu prepoznavanja melanina u dlaci. Dakle, što imate svjetliji ten, a tamniju dlaku, rezultati će biti bolji. Ja sam, očito, idealan kandidat za ovu vrstu epilacije i ako ste slično “obojani” kao i ja, ne bi smjelo biti nikakvih problema. Ovo je moje najiskrenije mišljenje i nadam se da ne moram naglašavati kako ova recenzija nije sponzorirana u niti jednom obliku – Lumeu sam kupila svojim novcem, a iz Philips-a čisto sumnjam da uopće znaju za mene. 😀 Jednostavno sam se godinama patila s uraslim dlakama i kožom nagrđenom flekama pa samo želim podijeliti svoje oduševljenje ovom spravicom jer smatram kako predstavlja idealno rješenje za sve koji imaju probleme slične mojima. Kažem, za sve navedeno super funkcionira i medicinski laser, ali je, što se tiče omjera cijene i kvalitete, Lumea neusporedivo povoljnije i praktičnije rješenje. 🙂

I to bi bilo sve za danas! U idućem postu vam donosim više detalja o samoj Lumei. 🙂

Čitamo se uskoro! :*

 

2 thoughts on “Usporedba – Philips Lumea Prestige IPL SC2009/00 vs. aleksandritni medicinski laser

  1. “Nakon nekog vremena sam proces čak postane na neki čudan mazohistički način ugodan. ” hahahhaha daaaa! :’D

    Joj pa ovo zvuči super, znači to je sledeće na spisku za šta moram da štedim! :))

Leave a Reply