Zašto volim depotiranje te kako smanjiti težinu i volumen makeup kit-a…

Ne znam jesam li vam to dosad rekla, ali ogromni sam fan depotiranja. Da, da, znam, većini je užasno vidjeti ovako uništene predivne ambalaže proizvoda (i meni je bilo u početku), ali vjerujte mi, kad teglite kofer od 15-20 kila, svaki gram manje život znači. A budući da mi je kičma važnija od ambalaže, mjesta za milost jednostavno nema. 😀

Ako se netko još nije susreo s dotičnim pojmom – depotiranje je proces vađenja proizvoda iz njihove originalne ambalaže sa svrhom premještanja u zajedničku, prethodno praznu paletu i odličan je postupak kojim možete znatno smanjiti volumen i težinu makeup kit-a bez da zapravo bacite sam proizvod. Rješavate se samo ambalaže (koja je ionako vrlo često zapravo totalno nepraktična, prevelika i glomazna).

Osim toga, depotiranje u velike zajedničke palete mi je super praktično i zato što na taj način puno češće koristim proizvode jer su mi svi na okupu i na oku, a sve dok su u pojedinačnim ambalažama, vrlo često se dogodi da mnoge od njih zapostavim i da čame zabijeni po ladicama. I treći veliki plus je ušteda vremena dok radim. Nema kopanja po koferu, izvlačenja desetaka pojedinačnih kutijica, otvaranja svake posebno… Ovako izvadim veliku paletu i riješen problem, pri ruci mi je automatski desetak proizvoda koji mi mogu zatrebati.

Ovih dana planiram depotirati apsolutno sve što se depotirati može, a bojim se da ću odustati jedino od Burberry sjenila čija je ambalaža toliko čvrsta da se bojim kako bih prije strgala sjenila, nego ih depotirala. Što je totalna šteta jer ih apsolutno obožavam, a isto ne koristim dovoljno često budući da su u single pakiranjima. Ako se jednom upustim u taj rizik, svakako javim kako je prošlo. 😀

Osim rumenila, highlightera, bronzera, sjenila i ruževa, depotirala sam si i tekuće pudere. Sa sobom uvijek nosim barem desetak različitih tekućih pudera (po nekoliko nijansi za svaki tip kože) pa sam odlučila i njih pretočiti u neke manje bočice kako bih i tu uštedjela na prostoru i kilaži kofera. Pretočila sam ih u super praktične, lagane, male bočice od 10 ml (koje sam prethodno dezinficirala) i time dodatno smanjila težinu kofera i veličinu kit-a kojeg nosim sa sobom na teren.

Osim toga, gotovo uvijek depotiram i preparativu/primere, pogotovo kad na terenu šminkam samo nekoliko klijentica. Kreme, primere i serume možete prebaciti u male kutijice, a ako ih imate, umjesto full size proizvoda radije ponesite mini ili tester pakiranja. Ja npr. uvijek sa sobom nosim mini verzije Sisley Black Rose maske koja mi služi kao sos tretman za jako suhu kožu, zatim Caudalie Intense Moisture Rescue Cream koju uglavnom koristim za pripremu usana, Caudalie Premier Cru uljni serum koji koristim za pripremu zrele kože ili za miksanje s puderom itd. itd.

Možete depotirati čak i pudere u prahu – s eBay-a se mogu jeftino nabaviti mini posudice za puder s rupicama od npr. 5 grama. U njih sam prebacila svoje Chanel Universelle Libre, Laura Mercier Translucent i ostale najdraže pudere.

Uglavnom, shvatili ste bit – apsolutno svaki proizvod možete ili prebaciti u manju ambalažu, ili nositi u originalnom mini pakiranju – leđa će vam biti zahvalna. Ako se bavite šminkanjem, a ne depotirate, ne znam što čekate. Ako ste tek počeli šminkati pa vam je još uvijek žao depotirati i emotivno ste vezani za lijepe, originalne kutijice i ambalaže – bez brige, taj osjećaj neće potrajati dugo. 😀 Nakon nekog vremena ćete bez milosti i s veseljem kasapiti high end ambalažu jer nema te kutijice koja može nadoknaditi ukočenu kičmu. 🙂 Pogledajte samo koliko “smeća” ostane od svega 11-12 proizvoda…

Sad kad sam vam prenijela svoj generalni stav i pozitivne strane depotiranja, evo i nekoliko konkretnih savjeta kako što bezbolnije i učinkovitije izvaditi proizvod iz originalne ambalaže, bez da ga uništite ili slomite. Na YouTube-u ima masa videa u kojima ljudi snimaju proces depotiranja pa svakako bacite pogled na nekoliko njih ako se prvi put upuštate u ovaj projekt, a ja ću vam naglasiti neke (po meni) najbitnije stvari i napisati iskustvo sa svakim konkretnim proizvodom.

Za početak, zaboravite na konce, pegle za kosu i slične stvari – najbrže i najjednostavnije u 99% slučajeva ide s običnim – upaljačem, odnosno otvorenim plamenom.

  1. otvorite prozore jer će smrdjeti plastika. 😀 Nek prostorija bude dobro prozračena dok depotirate, a ako možete, još je bolje depotirati negdje vani (u vrtu, na terasi i sl.)
  2. na stol položite neki stari ručnik ili novinski papir
  3. pripremite čvrsti (ali tanki) nožić
  4. pripremite upaljač (najbolje onaj dugački za paljenje plina na štednjaku, možete ga kupiti u DM-u za 9 kn)
  5. pripremite stvari koje planirate depotirati
  6. pripremite praznu paletu u koju ćete depotirane stvari presložiti

Procedura je općenito vrlo jednostavna – uzmete prvi proizvod (npr. neko rumenilo), s dna pažljivo odlijepite naljepnicu da se ne zapali tijekom zagrijavanja dna ambalaže i odložite je sa strane. Pokušajte je odlijepiti uredno i u jednom komadu jer je onda na kraju možete nalijepiti natrag na dno samog izvađenog proizvoda. 🙂 Nakon toga originalnu kutijicu otvorite do kraja, držite je jednom rukom za poklopac, a drugom rukom dugačkim upaljačem krenite na direktnom otvorenom plamenu zagrijavati dno ambalaže. Nek vas ne zabrinjava što posudica smrdi – to je normalno – ipak topite plastiku. Nakon što vidite da se plastika počinje topiti (pojavit će se sitni mjehurići na dnu gdje zagrijavate), ambalažu oprezno preokrenite naopako s rukom koja drži poklopac i držeći je i dalje spustite na stol tako da tvori oblik šatora ili kućice, a s drugom pokušajte nožem potisnuti dno posudice. Ako je ambalaža dovoljno ugrijana, s unutrašnje strane ćete vidjeti kako se tanki limić u kojem je sam proizvod odvaja od vanjske ambalaže. Ako se to ne događa, plastika još uvijek nije dovoljno ugrijana tako da napravite još jednu rundu zagrijavanja. Kad skužite da od potiska noža limić s proizvodom izlazi van, pažljivo i sporo gurajte sve dok ne ispadne, ili ga s donje strane zakačite nožem, odvojite lagano do kraja od vanjske ambalaže i pustite da pažljivo padne s “licem” prema dolje na ručnik ili novine. Nakon toga proizvod malo pustite da se ohladi i ne uzimajte ga u ruku, već oprezno i brzinski najprije trknite sa zglobom po limiću da vidite da li se ohladio. Nadam se da ne moram naglašavati kako morate biti izuzetno oprezni da ne dodirnete golom rukom dno vanjske posudice – radi se o topljenoj plastici koja je izuzetno vruća, i s tim budite jako pažljivi. 🙂

Kad se proizvod ohladi, na dno limića (na kojem obično uvijek ostane malo ljepila) možete kako bi urednije izgledao nalijepiti naljepnicu koju ste u prvom koraku odlijepili s dna vanjske ambalaže i proizvod položite u metalnu paletu koju ste za depotiranje predvidjeli. Ako paleta nije magnetska (ili jest, ali limić nije), na dno proizvoda nalijepite malu magnetsku naljepnicu i voila. Magnetne naljepnice ili trakice također možete pronaći na eBay-u ili u hobby dućanima.

Ova procedura funkcionira za veliku većinu plastičnih kutijica, ali evo nekoliko iznimaka:

Chanel pečena rumenila – iako izgledaju jako robusno i čvrsto, zapravo to uopće nisu i najlakše se rastavljaju/depotiraju. 🙂 Donji dio ambalaže (onaj u kojem se nalazi rumenilo) najprije na prednjem dijelu (tamo gdje je otvarate) bez problema možete strgati i rastaviti prstima na dva dijela (gornji dio s rupom za rumenilo i donja ploha za koju je rumenilo zalijepljeno). Gornju plastiku (s rupom za rumenilo) odmah bacite, a donji, ravni podložak na kojem je zalijepljen proizvod dovoljno je sa stražnje strane ugrijati zaista svega nekoliko sekundi da bi se rumenilo odvojilo od podloge. Isto tako, imajte na umu da pečena rumenila/highlighteri kao što su Chanel, Milani i Laura Geller ne dolaze u unutrašnjem limiću, već su direktno zalijepljeni na plastičnu podlogu pa budite malo oprezniji kod odvajanja. Najbolje to obavite nekim skroz tankim nožem ili skalpelom.

The Balm Instain rumenila – dolaze u kartonskoj ambalaži iz koje proizvod bez problema ide van, i to bez imalo zagrijavanja. Kutijicu otvorite, a donji dio (u kojem leži rumenilo) jednostavno polako i pažljivo krenite vitoperiti i izvijati na rubovima i kutevima prema dolje. Vidjet ćete kako već nakon par sekundi limić s rumenilom počinje “iskakati” iz podloge. Kad se odvoji dovoljno da ispod možete gurnuti tanki nož, lagano i pažljivo podižite nožem dok ljepilo ne popusti. Super jednostavno, lako i uredno. 🙂

Clinique Cheek Pop rumenila – njih također možete izvaditi bez imalo topline jer je rumenilo odmaknuto od ruba plastike taman za debljinu tanjeg nožića/špatulice, a ljepilo nije prejako. Dovoljno je uzeti uski nožić, usku tanku špatulu ili nešto slično, zabiti duboko između rumenila i ruba plastike koja ga okružuje i polugom lagano pogurnuti rumenilo u stranu. Nije potrebna jaka sila, rumenilo se odmah odljepljuje od podloge, i ispast će zajedno s plastičnim tanjurićem/podloškom na kojem leži. Pazite samo da nožić/špatulicu zabijete dovoljno duboko da zahvatite i taj plastični tanjurić na kojem rumenilo leži, jer u suprotnom možete oštetiti rumenilo ako krenete raditi polugu dok podložak nije zahvaćen. 🙂

Za sva ostala rumenila i highlightere vrijedi gore opisana procedura sa zagrijavanjem (Illamasqua, Mary-Lou Manizer, Laura Geller, Rouge Bunny Rouge rumenila itd.), a proizvode na kraju lijepo posložite u neku zajedničku paletu. Na slici je Make Up For Ever XL Metal Palette u koju vam stane zbilja jako puno toga.

I za kraj, dobila sam dosta upita za pojedine nijanse i konkretne proizvode u ovoj paleti pa vam ih želim sve popisati ako još nekoga zanima. 🙂 Dakle, u gornjem lijevom kvadrantu (šest okruglih rumenila) nalaze se, s lijeva na desno, najprije prvi, pa drugi red: Rouge Bunny Rouge Delicata, Chanel Ultra Rose, Milani Luminoso, Rouge Bunny Rouge Gracilis, Rouge Bunny Rouge Orpheline, Clinique Melon Pop.

Donji lijevi kvadrant, pravokutna rumenila su sva redom Artdeco. Lijeva nijansa je 19, a desne četiri su, s lijeva na desno, prvi pa drugi red 7, 30, 10, 38.

U desnoj polovici palete su, opet s lijeva na desno, odozgo prema dolje: Soap & Glory Glow All Out, Laura Geller Highlighter Duo French Vanilla/Portofino, Illamasqua Naked Rose, The Balm Mary-Lou Manizer, The Balm Instain Pinstripe Plum, Clinique Iced Lotus. I malo bliži pogled na paletu…

I to bi bilo sve za danas! 😀 Nadam se da vam se post svidio i da će vas potaknuti da i sami krenete u neki sličan projektić sortiranja i olakšavanja svoje makeup kolekcije.

Do idućeg posta, šaljem puse i čitamo se uskoro! P. :*

Leave a Reply