Skintegra Lumion (recenzija) i općenito o kiselinama u preparativi…

Evo nas u još jednom postu posvećenom favoritima iz preparative, a ovaj put je na red došao i moćni Skintegra Lumion.  Kao što vjerojatno već znate ako redovito pratite blog, moja koža odlično reagira na kiseline (a pogotovo na glikolnu), tako da zaista nije nikakvo čudo što sam i s ovim proizvodom totalno oduševljena. A sad kad sam na samom početku spoilala cijelu recenziju, ipak ću vam malo detaljnije objasniti zašto mi je toliko dobar. 😀

Skintegra Lumion (recenzija)

Što se tiče kiselina općenito – osobno ih obožavam i gotovo su mi u potpunosti zamijenile klasične, mehaničke pilinge iz jednostavnog razloga što rade bolji posao. Naime, mehanički pilinzi rade na principu struganja površinskog dijela kože mrvicama (što može dovesti do iritacije, pogotovo kod osjetljive kože), dok kemijski pilinzi površinski sloj kože lagano “rastapaju” te kožu ostavljaju glađom, mekšom i svježijom bez ikakve potrebe za mehaničkim struganjem ili poliranjem. Da se razumijemo, nisu svi pilinzi isti i uvijek postoje iznimke – postoje izuzetno nježni i učinkoviti mehanički pilinzi – recimo moj najdraži tog tipa je i dalje Caudalie Gentle Buffing Cream, međutim moram priznati da čak i njega sve rjeđe i rjeđe koristim budući da se moja potreba za njim totalno smanji i zapravo nestane u periodima kad učestalije koristim kemijske pilinge.

Osim što je kod kemijskih pilinga izbjegnut faktor potencijalne mehaničke iritacije kože, od klasičnih su bolji i zbog toga što se s kože (uglavnom) ne ispiru, pa je u formulu (uz kiseline) moguće ubaciti cijelu paletu koži potrebnih i korisnih sastojaka, dok s mehaničkima lice oribate, umijete se i doviđenja pa nema neke produžene koristi od njih dalje od samog trenutačnog poliranja površinskog dijela kože. S kemijskim pilinzima, mogućnosti su neusporedivo brojnije pa se tako u dotične proizvode vrlo često ubacuju i sastojci koji kožu umiruju, hrane, hidratiziraju, potiču njenu regeneraciju itd. itd. itd.

Da se samo ukratko podsjetimo – postoje dva osnovna tipa kiselina u kozmetici, a to su BHA i AHA kiseline. Poznata BHA kiselina je salicilna, a njena je osnovna značajka u tome što je od svih kiselina jedina topiva u masti pa zbog toga može prodrijeti duboko u poru začepljenu masnoćom i sebumom te iznutra “otopiti” čepić koji je već uzrokovao, ili će tek uzrokovati upalu. S druge strane, AHA kiseline nisu topive u masti pa ne rješavaju problem začepljenih pora i aktivnih upala (npr. prištića, akni i sl.), ali su zato fantastične za rješavanje površinskih problema koji na koži ostaju nakon njihovog saniranja. Što se tiče AHA kiselina, najpoznatije su mliječna i glikolna. Glikolna ima najmanju molekularnu strukturu zbog čega ima sposobnost prodiranja dublje u kožu od mliječne, koja je pak krupnijih molekula pa ne prodire toliko duboko kao glikolna, ali zato kožu lagano hidratizira, potiče stvaranje ceramida u njoj i izuzetno je pogodna za osjetljivi tip kože.  Iz svega navedenog, jasno je da svaka kiselina ima svoje prednosti, mane i točno određen problem koji rješava te da je izuzetno bitno odabrati adekvatnu kombinaciju za svoj tip, stanje i problem na koži koji kiselinama želimo riješiti ili barem ublažiti.

Skintegra Lumion (recenzija)

Vrlo pojednostavljeno i skraćeno – ukoliko vas muče aktivni upalni procesi na koži (prištići, akne i sl.) ili začepljene pore te generalno koža koja obiluje masnoćom i sebumom, logičan izbor je BHA, odnosno salicilna kiselina iz svih gore navedenih razloga. Mogli bismo reći da je ona tu zato da obavi “prljavi” i teži dio posla. 😀 Nakon što salicilna kiselina riješi problem začepljenih pora i smiri aktivne upale, na koži će vrlo često ostati “uspomene” u obliku flekica i generalno gruba tekstura te neujednačen ton kože. Upravo ovdje na scenu stupaju AHA kiseline koje će učinkovito riješiti zaostale navedene probleme, budući da su odlične u poliranju i ujednačavanju površinskog sloja te postizanju i održavanju zdravog, glatkog, svježeg izgleda kože. Dakle, ako vas muče upale, najprije BHA, a onda kad se upale smire, možete prijeći na AHA. Ukoliko nemate problema s upalama, ali vam koža izgleda grubo, sivkasto i neujednačeno, možete odmah prijeći na neki proizvod s AHA kiselinama budući da vam BHA nije potrebna. Uglavnom, shvatili ste bit – treba dobro promotriti svoju koži i pravilno detektirati njen problem, a onda u skladu s tim odabrati i odgovarajuću kombinaciju njege. I još samo jedna napomena – ukoliko vas redovito muče aktivne upale koje prelaze level povremenog hormonalnog prištića u pms-u, svakako, ali svakako najprije odite doktoru. I dermatologu da vam uzme bris s lica (jer akne mogu biti uzrokovane bakterijama na površini kože), i ginekologu da vam provjeri hormone i jajnike (još jedan izuzetno čest uzrok problema s kožom, pogotovo ako se oni pojavljuju na/ispod linije čeljusti, po vratu i bradi). Ako stvar iznutra ne štima, nema te kozmetike koja će vam problem potpuno riješiti i samo ćete bez veze bacati novac i frustrirati se misleći kako nešto ne djeluje, a problem je (vrlo moguće) cijelo vrijeme negdje dublje i koliko se god vi trudili s preparativom, neće funkcionirati dok zdravlje/hormoni nisu u redu.

Lumion nije prvi Skintegrin proizvod s kiselinama – tu titulu drži Clarion kojeg osobno nisam isprobala budući da definitivno nije za moj tip kože i nije mi potreban, ali sam se na svoje oči na mnogim klijenticama s masn(ij)om kožom koje ga koriste uvjerila da fantastično djeluje. Clarion sadrži kombinaciju salicilne kiseline u maksimalnoj dopuštenoj koncentraciji od 2% s 4% glikolne kiseline tako da odjednom radi na saniranju upala u dubini pora i reteksturiranju tj. poliranju površinskog sloja kože. Ako imate masnu kožu sklonu čepljenju pora, upalama i aknama, svakako ga čekirajte (iako sam sigurna da već jeste, ali za svaki slučaj, ako je nekome dosad promakao). 😀 Budući da moja koža zaista ne pati od nekih posebnih upala i tek povremeno mi se zalomi neki pms prištić, ali je izuzetno sklona hiperpigmentacijama, flekicama i vrlo često izgleda “šareno” i neujednačeno, za mene su bolji izbor AHA kiseline, i upravo sam zato jedva dočekala da isprobam Lumion.

Inače, kiseline koristim jako, jako dugo i znam kako na moju kožu djeluju – pozitivne promjene su kod mene izuzetno brze i izuzetno vidljive – možda zato što mi je koža jako tanka i kiselini ne treba dugo da prodre tamo gdje treba i obavi posao. Nisam noob s kiselinama i na većinu proizvoda koji ih sadrže, a koje sam dosad probala više uopće ne reagiram nekom vidljivom osjetljivošću. Međutim, kad sam prvi put probala Lumion, moram priznati da sam se poprilično iznenadila jer me je koža osjetno peckala i zacrvenila sam se zbilja kao paprika. 😀 Naknadno sam na Skintegrinoj stranici pročitala kako je to vrlo moguća reakcija na koži koja nije naviknuta na kiseline uz napomenu kako je u tom slučaju korištenje potrebno prorijediti na svaku treću večer. Budući da moja koža jest naviknuta na kiseline, mogu samo zaključiti kako je Lumion ipak next level što se tiče koncentracije i jačine. Uglavnom, taj prvi put sam se nakon desetak minuta umila s puno mlake vode i nastavila s uobičajenom njegom, a ujutro sam svejedno primijetila razliku – koža mi je bila glađa, sjajnija i mekša. Drugi put sam, pomalo revoltirana činjenicom da se tu neka kiselina meni uopće usudila izazivati crvenilo 😆 Lumion na licu ostavila dosta duže prije ispiranja jer me peckao znatno manje nego prvi put, a treći put ga više nisam micala s kože i reakcija u vidu crvenila se do tada potpuno ugasila.

Skintegra Lumion (recenzija)

Iako je moja koža prirodno blago suha i uglavnom osjetljiva, pravilnom i detaljnom njegom je održavam u zaista (većinu vremena) vrlo dobrom stanju i na njoj na prvi pogled nećete primijetiti neke velike probleme. Ono što se na njoj da unaprijediti, a što ja osjetim najviše na opip, je gruba tekstura koja se definitivno “nakupi” ako napravim dužu pauzu s kiselinama. Osim toga, tu su i flekice koje mi bez iznimke ostanu nakon nekog većeg pms prištića. Otkad koristim Lumion, flekice definitivno prolaze brže i koža mi je generalno mekša, glađa i ujednačenijeg tona. Sličan efekt imam i sa svojim ljubljenim Makeup Artist Choice Mandelic Peel 40% (recenzija ovdje), ali je razlika u tome što mi je Lumion praktičniji jer ga koristim češće kao uobičajeni tonik (svaki treći-četvrti dan, a ponekad i rjeđe), ne moram paziti na minute i odmah ga skidati s kože. Mandelic Peel je ipak puno jači i njega ne smijem niti pomisliti ostaviti na koži bez ispiranja. Dapače, znala sam ga ostaviti mrvicu duže nego što je preporučeno pa bi mi se koža ljuštila idućih tjedan dana i makeup bi mi izgledao katastrofalno. S Lumionom tih problema nema, i korištenje svaka tri-četiri dana mi odlično odgovara.

Osim jasno navedene koncentracije mješavine glikolne i mliječne kiseline (5%), Lumion sadrži i 1.6% glukonolaktona (PHA) koji smanjuje inače povećanu osjetljivost kože na UV zračenje za vrijeme korištenja kiselina. Osim toga, tu su i  glicerin, pantenol i ekstrakt zobi koji vlaže i umiruju kožu, a sve zajedno je zaokruženo u ph 3.6 (stupanj kiselosti) koji je optimalan za učinkovito djelovanje svih navedenih sastojaka. Sve u svemu, radi se o odličnom, no bullshit proizvodu koji bez ikakve sumnje radi to što obećava i najtoplije ga preporučujem svima koji se pronalaze u nekom od gore navedenih problema. 🙂 I nekoliko finalnih savjeta za uspješno korištenje Lumiona (i svih ostalih kiselina):

 1. savjetujem da budete oprezni kod početnog isprobavanja, pogotovo ako vam koža nije prethodno navikla na kiseline – ako vam lice izreagira jačim crvenilom, Lumion bez odgađanja s kože isperite nakon par minuta, i tako prvih par puta dok se koža ne privikne. Osim toga, nemojte ga koristiti češće nego je potrebno – pratite potrebe i reakcije svoje kože – ako vam koža nije masna, debela i otporna, možda će vam biti dovoljno i korištenje svega jednom/dvaput tjedno.
 2. Tijekom korištenja kiselina obavezno preko dana nosite spf zaštitu. I ne, puder s faktorom 15 nije dovoljan, treba vam prava krema/losion (recenziju moje najdraže spf kreme možete pogledati ovdje).
 3. Što se tiče konkretno Lumiona, skužila sam da mi lice bolje reagira kad ga lagano utapkam prstima/dlanovima, nego kad ga nanosim blazinicom, vjerojatno zato što na taj način također mičem faktor mehaničkog trljanja/glađenja po koži. Inače mi blazinice niti najmanje ne smetaju ukoliko su kvalitetne, ali u kombinaciji s ovako moćnim proizvodom, mojoj koži je čak i to dodatna kap koja “prelijeva čašu”. 😀

I to bi bilo sve za danas, nadam se da će vam post biti koristan. Malo se otegnulo, ali htjela sam ponoviti neke stvari vezane uz kiseline generalno, a ne samo prepisivati podatke o Lumionu, jer to možete bez problema pročitati sami uz Skintegrin opis proizvoda. Ono što je meni bilo bitnije je iz svog iskustva potvrditi vam da proizvod apsolutno funkcionira, i podsjetiti vas na bitne stvari vezane uz same kiseline i njihovo korištenje budući da one (po meni) predstavljaju totalnu revoluciju u preparativnoj kozmetici i zaista su genijalne, samo treba zaista paziti da se odabere ispravna kombinacija i da se pridržavamo svih navedenih popratnih mjera opreza kako bismo polučili što bolje rezultate.

Uživajte, šaljem puse, čitamo se uskoro u postu s ostalim novitetima iz preparative! 🙂

 

12 thoughts on “Skintegra Lumion (recenzija) i općenito o kiselinama u preparativi…

 1. Odličan post kao i uvijek!O Lumionu razmišljam vec neko vrijeme.Moja je koža jako tanka i osjetljiva,pogotovo me muče kapilare.Za sada koristim NeoStratinu kremu sa glikolnom kiselinom i povremeno retinol od kojeg se ljuštim ko luda.Bojim se da bi Lumion bio prejak za moju kožu.Bojim se kako će djelovati na moje kapilare koje pucaju sa godinama sve više i više.Retinolom sam riješila fleke od sunca koje se uvijek naprave tamo gdje pukne kapilara,no stvarno mi je već dosta perutanja kojem nema kraja.

  1. Ako već koristiš retinol, mislim da nema potrebe za Lumionom, bit će ti previše ta kombinacija za tip kože koji si opisala. Ja npr. na retinol ne smijem niti pomisliti (imam kožu kao i ti, barem po opisu), kiseline su mi puno bolje i neusporedivo bolje na njih reagiram. Svejedno, Lumion je zbilja jak i ne bih ti ga preporučila osim u slučaju da prethodno prestaneš koristiti tu NeoStrata kremu pa ga tek onda lagano testiraš samostalno. 🙂

 2. Lumion mi je fantastičan, u par dana korištenja sanira flekove od prištića i koža postaje brutalno blistava 🙂 najradije bih se kupala u njemu 😀
  Isprobala sam sve Skintegra proizvode (osim Superba C, ali i to planiram) i najviše su me oduševili upravo Lumion i Tria Light.

  1. Haha, slažem se, i meni djeluje tako kako si opisala, ali ga na svoj tip kože ne smijem koristiti prečesto. 😀

 3. Uzela sam za probu uriage hyseac sa glikolnom, cisto da vidim kako ce mi koža reagirati na kiseline. Nakon dva tri dana je nestalo ono “sivilo” , nekako se smanjila teksturiranost lica ( mislim na one grbice i ostatke od povremenih akni) , a sada jedva cekam da ga potrosim i predjem na Lumion.

  1. Da, to je to, tako kiseline i meni djeluju, stvarno ih obožavam. Ne sumnjam da će ti i Lumion odgovarati, samo se pridržavaj uputa korištenja, prilagodi svojem tipu kože i svakako javi dojmove! 😉

  1. Nisam, ali znam da su žene generalno oduševljene s njim. To je baš baš kultni proizvod i ako ikad bude potrebe, sigurno ću ga isprobati. Zasad mi je sasvim dovoljno ovo što koristim. Dosta mojih klijentica se kune u njega (uglavnom s masnom i problematičnom kožom) tako da, iako nemam iskustvo iz prve ruke, vidim na ženama da im je znao u potpunosti sanirati duboke, tvrdoglave akne i totalno transformirati kožu. 🙂

 4. da li lumion stavljaš odmah nakon umivanja ili čekaš da se ph prirodno uravnoteži ili koristiš neku umivalicu/toner za snižavanje ph? ili to lumionu nije potrebno jer mu je ph podešen da može odmah nakon umivanja lica? sori, možda je ovo više pitanje za skintegra tim, ali zanima me tvoje iskustvo :zubo: tnx

  1. U principu nije potrebno jer Lumion već ima ph 3.6 i ja sam ga znala stavljati i odmah nakon umivanja (na ručnikom posušenu kožu), a znala sam ga stavljati i nakon tonika kojeg si sama radim (mješavima Florihana hidrolata bijele ruže i smilja) i mogu slobodno reći da djeluje u oba slučaja. 😀

Leave a Reply