Pranje, čišćenje i održavanje kistova

Jučer sam se sjetila da sam vam u prošli post zaboravila staviti sliku kistova u usporedbi s rukom/dlanom, čisto da dobijete bolju predodžbu o njihovoj veličini. Planirala sam samo brzinski nadodati jednu sličicu, ali sam u međuvremenu dobila dosta vaših upita i dilema o njihovom održavanju (o kojem isto nisam ništa napisala) pa sam skužila da će toga biti malo više. Zato nas evo na drugom postu, a sličica je nadodana na kraj prvog. 🙂

Suho čišćenje kistova od prirodne dlake (spomenuti Suqqu, Hakuhodo, Chikuhodo i ostali)

Vidim da mnogi misle kako su japanski kistovi straaašno osjetljivi, i možda je i to jedan faktor koji vas odbija od kupnje, ali budite bez brige, situacija zbilja nije niti blizu tako alarmantna. 😀 Kod kupnje Hakuhodo kistova dobit ćete i letak s uputstvima za uporabu. Nemam niti jedan kod sebe da vam stavim fotku, ali ukratko – kaže kako se oni nakon korištenja trebaju nježno, ali temeljito, obrisati u papirnati ručnik dok se skine pigment s njih, nakon čega su spremni za daljnju uporabu. Dubinsko, temeljito pranje s vodom i sapunom ne preporuča se raditi prečesto. E sad, ukoliko ih koristite samo na sebi, ovo funkcionira. Recimo, uzmete kist koji ste koristili za sjenilo, stavite papirnati ručnik na stol i kistom prelazite preko njega više puta, ali uvijek u smjeru u kojem su položene dlačice, tako da ih pokretom zaglađujete. Nikako ne ići kistom naprijed-natrag na način da ga čerupate i savijate dlačice. I to vam je najveća mudrost kod održavanja ove vrste kistova – minimalno gužvati dlačice. Kistove od prirodne dlake ionako se preporuča koristiti samo za suhe, praškaste proizvode, i ako ih koristite u nekoj prosječnoj mjeri za vlastitu uporabu, možete ih na ovaj način čistiti dobra 2-3 tjedna, nakon čega ćete ipak morati napraviti “obično” pranje vodom i sapunom.

Naglašavam, suha metoda čišćenja s papirom vrijedi samo za kistove koje koristite isključivo za praškaste proizvode. Za kremaste/tekuće proizvode (pogotovo ako se radi o puderu i korektoru) puno je bolje koristiti sintetičke kistove, i ako ne želite biti pizza face, zaista najtoplije preporučam da njih perete iza svake uporabe. Da, iza svake. 😀

Dubinsko čišćenje (pranje) svih vrsta kistova

Pošto sve svoje kistove koristim jako često, i to ne samo na sebi, dugoročno suho čišćenje kistova od prirodne dlake kod mene ne dolazi u obzir, nego ih dubinski perem s vodom i sapunom, nekad i 2-3 puta tjedno i svejedno nikad nisam imala nikakvih problema s njima. 🙂 Procedura je slična čišćenju s papirom, samo umjesto po papiru kistom trljate po dlanu – na jedan dlan stavite malo tekućeg sapuna, a drugom rukom (no shit Sherlock 😀 ) “mrljate” kist po sapunu, opet u smjeru u kojem zaglađujete, a može i kružnim pokretima, kao kad blendate sjenilo. Bitno je samo da ne lomite i ne savijate dlačice pod oštrim kutevima. Onda naravno to isto ponovite pod mlazom (idealno mlake) vode, dok kist ne bude čist.

Dakle, kistove koje koristite isključivo za praškaste proizvode (naši japanci i ostali kistovi od prirodne dlake) i samo za vlastitu uporabu možete prati nešto rijeđe. Ali svejedno, zbilja se ne trebate bojati niti čestog pranja kistova od prirodne dlake, samo treba svakako pripaziti da ne lomite dlačice i ne gužvate kist. Samo pranje im ne šteti, pretjerano gužvanje šteti. 🙂

Kistove koje koristite za kremaste/tekuće proizvode (poželjno je da budu sintetički jer su otporniji i bolje podnose učestalo agresivnije dubinsko pranje) obavezno perite puno češće, a one za puder i korektor svakako pokušajte prati iza svake uporabe. Kist koji ste koristili za nanošenje tekućeg pudera idealna je podloga za razvoj bakterija, i zaista vam nije u interesu razmazivati ih po faci nekoliko dana zaredom. A osim toga, vjerujte mi da će vam puder puuuno bolje izgledati ako ga nanosite čistim kistom koji na sebi nema fosiliziranih naslaga. Znam da vam to možda predstavlja gnjavažu, ali higijena i zdravlje su ipak na prvom mjestu. Super je imati barem dva kista za tekući puder, pa dok vam se jedan suši, drugi koristite, i obratno.

Kod pranja sintetičkih kistova smijete si dati malo više oduška s rifljanjem. 😀 Posebno su problematični gusti, ravno rezani (flat top) kistovi za tekući puder, koje ćete vjerovatno morati prati dvaput dok istjerate iz njih sav zaostali proizvod. Isto tako, kod njih puno bolje funkcioniraju kruti sapuni ili deterdženti, nego tekući sapuni/šamponi.

Spot cleansing metoda (za brzinsko čišćenje i dezinficiranje)

Ako šminkam više klijenata zaredom, iza svakog od njih obavezno napravim i spot cleansing. Spot cleansing je “brzinska” metoda kojom dezinficirate kistove kad niste u mogućnosti oprati ih pod vodom. Na papirnati ručnik našpricate malo tekućine koja se u osnovi sastoji od vode, alkohola i mrvice sapuna/deterdženta, i ponovite “uobičajeni” postupak kao kod gore navedenog suhog čišćenja. Ovo je odlično ako šminkate druge, tekućina je tako smiksana da će jako brzo ispariti i nakon par sekundi već možete koristiti kist, a dezinficirat ćete ga i očistiti.

Naravno, spot cleansing dobro dođe i doma, kad ste u žurbi i ne stignete oprati kistove, ali molim vas, nek vam ne postane prečesta zamjena za pravo pranje. 😀 S kistovima za tekući puder i korektor ne funkcionira baš najbolje, tako da to niti ne pokušavajte.

Nekoliko vas me pitalo šteti li spot cleansing kistovima od prirodne dlake zbog visokog udjela alkohola. Iz mog iskustva, zaista ne. 🙂 Ja si tekućinu za spot cleansing radim sama, a recept ću vam ubaciti u jedan od idućih postova u kojima ću se koncentrirati konkretno na savjete za šminkanje klijenata.

Sušenje i čuvanje (vrijedi za sve vrste kistova)
makeup brushes drying done

Kad ste gotovi s pranjem, nježno ocijedite kist rukom (opet u smjeru u kojem zaglađujete kist), nakon toga ga u istom smjeru dodatno obrišete i iscijedite papirnatim ručnikom. Na kraju još “popravite” prstima formu kista, ako je koja dlačica “pobjegla”, zagladite je natrag. I to je to. Još vam preostaje sušenje.

Kistove nemojte ostavljati da se suše položeni horizontalno na neku plohu. Zašto? Zato jer 99% kistova ima onaj dio koji drži dlačice (ferule) deblji od drške, i onda, ako ga polegnete na stol i sl., glava će zapravo stajati nagnuta barem malo unatrag, pa će se voda slijevati u ljepilo koje spaja glavu kista i dršku, što vam može smanjiti vijek trajanja kista. Radije ih položite tako da pod vrh drške podmetnete neko malo povišenje, npr. rub časopisa, knjige, što god, tako da os kista ipak bude barem mrvicu nagnuta u poželjnom smjeru, da se voda slijeva prema dolje, van dlačica. Ovo naravno vrijedi za SVE vrste kistova. Ako ih uvijek budete ovako pazili, trajat će vam godinama. Ja svoje nemilice perem i derem, ali uz pravilno održavanje zbilja su kao novi. 🙂 Kad se osuše, često znaju ostati onako “slijepljeni”, ali samo ih malo razmaknete prstima, i vrate se u svoj originalni oblik.

makeup brushes drying1

Brush troubleshoot

Neki kistovi, kao i ljudi, povremeno jednostavno imaju bad hair day, i nakon sušenja ćete ih, uz najbolju volju i trud, zateći raščerupane i jadne 😀 Međutim, nema brige!!!! Postoji jednostavno rješenje – brush guard. 🙂 Mnogi od vas znaju o čemu pričam, a za one koji ne znaju – radi se o mrežicama koje možete navući na kistove da sačuvaju svoj oblik. Originalni brush guard možete kupiti na njihovoj stranici i super su mi jer drže paketiće s mrežicama različitih promjera, od najtanjih za pencil kistove, do širokih koji odlično pašu na kistove za puder u prahu. Puno jeftiniju varijantu koja se prodaje na metre možete naći i na ebayu, ali nisam sigurna postoje li u raznim širinama, ili je samo jedna, univerzalna.

Uglavnom, kad vam se kist iz bilo kojeg razloga raščerupa, jednostavno na njega stavite brush guard, s tim da uvijek krećete preko drške pa prevučete preko glave, opet u smjeru zaglađivanja dlačica. Znam da ćete sad preokrenuti očima jer naglašavam očito, ali molim vas nemojte se ljutiti, viđala sam cure po youtube-u kako ga rastežu i natežu počevši od glave, i svaki put mi kosa naraste od užasa i malo umrem iznutra. Better safe then sorry. 😀 Kist s brush guardom ostavite da stoji par sati, ili još bolje preko noći, i do ujutro će garantirano biti kao nov. 🙂 Brush guard možete staviti na kistove i tijekom sušenja. Pošto je rupičast, voda može normalno isparavati, a kist će vam zadržati savršen oblik. Ipak, ja kistove radije ostavim da se osuše na miru bez pritiska na dlačice, a onda na kraju ako je potrebno na suhi kist stavim brush guard da ga dodatno zagladi.

brush guard

Još jedna važna napomena vezana za brush guard – mrežice NIKAD ne stavljajte na kistove dok s njima putujete, ili gdje god je vjerovatno da će vam se kistovi tumbati i micati, jer je gotovo sto posto sigurno da će vam upravo brush guard zgužvati kistove pošto se mrežica prelako pogurne unatrag i raščerupa kist za sobom pošto je rupičasta. Horor, ljudi moji, horor totalni!!!  😮 Na putovanjima, puno je bolje kistove staviti u neku glatku košuljicu (najbolje originalni najlonić u kojem su pakirani kad ih kupujete).

Dakle, brush guard: u tijeku sušenja – može, ali što se mene tiče, radije ne. Na suhe kistove za korekciju oblika – svakako, za to je savršen. Na putovanjima – NE, NE I NE!!!

To bi bilo to za danas. Opet mi je uspjelo napraviti kilometarski post, a mislila sam dodati samo jednu sličicu. Nema veze. 😀 U jednom od idućih postova koncentrirat ću se detaljnije na tips&tricks za šminkanje klijenata.

Ako sam išta zaboravila spomenuti, ili vas dodatno zanima, slobodno mi napišite u komentarima. Isto tako, rado primam prijedloge za temu idućeg posta, da se malo odmorimo od kistova.

Uživajte, čitamo se uskoro!!! 😉

 

14 thoughts on “Pranje, čišćenje i održavanje kistova

 1. Koji su ti omiljeni proizvodi za dubinsko čišćenje kistova? 🙂
  Ja se nekako bojim tekućim sapunom jer me strah da će isušiti prirodnu dlaku (idem logikom kaj bih stavljao na svoju kosu lol, iako ga nekad znam upotrijebit kada treba odmastit tvrdokorne ostatke jer je tu najbolji) pa uvijek nekak kombiniram sa nekim baby šamponima (koji nemaju tri kile ulja u sebi) ili krutim šamponima poput Benjabelle.

  post ♥

  1. Odlični su mi Afroditini tekući sapuni baš zato jer su prehidratantni, za ruke ih ne volim jer uvijek imam osjećaj da ih nisam do kraja oprala, ali za kistove od prirodne dlake su mi savršeni. Uvijek imam zalihu doma. Eksperimentirala sam dosta i sa šamponima, i oni su mi se pokazali bolji od bilo kojeg šampona namijenjenog za kosu. 🙂 Ne znam kakvi su drugi tekući sapuni pa neću tvrditi generalno, ali Afroditini su stvarno super! S njim recimo uopće ne mogu oprati flat top kist od tekućeg pudera, onda znaš da je blag. U principu funkcionira bilo koji tekući sapun/šampon ako je blag, i ako nema previše glicerina/ulja. Za puder/korektor kistove koristim uglavnom Leonardo kruti sapun, ali su mi isto jako dobri Sapunotekini sapuni. Super da si me podsjetio na Benjabelle, za njih sam čula da imaju super stvari, a nisam nikad probala. Baš ću naručiti pa probati. 🙂

 2. Super ideja za polijeganje kistova, ja ih uglavnom stavim da se suše ravno polegnuti (a tako radimo i sad u MoB), ali ovo što ti radiš stvarno ima više smisla! 🙂

  1. A znam, većina ih poliježe horizontalno, ali ja sam malo luda po pitanju čuvanja kistova pa poduzimam sve potrebne i nepotrebne mjere. 😀 U svakom slučaju, ne može im štetiti, i duže će trajati ako se suše bar malo ukoso. 😉

 3. Jaooo hvala ti na ovome za “spot cleansing”, uvijek se pitam kako cure koje imaju npr. po 10 klijenata u jednom danu peru kistove. Još uvijek nemam toliko u jedan dan (jednom se dogodilo xd), ali imam više od jedne osobe i ne znam kako ih dezinficirati kada su mi jedna za drugom na šminkanju. Prvo sam probala sa Sephora sprejem za dezinf., ali ostanu mokri, nadam se da ću uspjeti s ovim tvojim receptom. Napiši i članak 😀

  Što se tiče sušenja, jel si vidjela brush tree? Predobro mi izgledaju 😀

  1. Da, spot cleansing je nezamjenjiv u takvim situacijama, s tim da ti se to brže suši što je veći postotak alkohola u otopini.. U našim dućanima obično drže 70%-tni, ali možeš zamoliti da ti nabave i 99%-tni (u ljekarnama npr). Jesam, vidjela sam brush tree, odlično izgleda i u svakom slučaju je super da se kistovi suše okrenuti prema dolje! 🙂

    1. Odlično!! Jel se sjećaš di si ga nabavila? Obično svi drže 70%tni, nisam još nigdje naletjela na 99%, a da se može odmah kupiti. 🙂

 4. Odlican tekst! Jel bi uskoro mogla sloziti i jedan o bacis kistovima (podloga, puder u prahu, korektor, za oci…) koje bi trebali imati (od drugstore do HE kistova)? Tako da se za svakoga nadje po nesto, a mislim da si ti prava osoba za preporuciti 🙂

Leave a Reply